Semn al primăverii, mărţişorul, este mai mult decât un simbol românesc, pentru că acesta are rădăcini încă din timpul Imperiului Roman. Romanii, la data de 1 martie sărbătoreau ziua zeului Marte, numită „Matronalia”. În acele timpuri, tradiţia spunea că fiecare copil trebuie să poarte la gât o monedă din diferite metale (în funcţie de rangul fiecăruia), monedă ce atârnă de un fir de aţă alb cu negru, sau alb cu roşu, simbolizând iarna şi primăvara sau pacea şi războiul.
Geţii au fost cei care au lăsat în zona Mehedinţi mărţişoare care datează de-acum 8000 de ani. Aceste mărţişoare erau realizate din pietre colorate înşirate pe un fir de aţă bicolor. Întrucât dacii considerau că aceste podoabe aduc fertilitate, le purtau la gât, iar atunci când înfloreau pomii le legau de crengile pomilor pentru a le spori roadele.
O altă semnificaţie a mărţişorului este aceea că simbolizează uniunea dintre bărbat şi femeie. Roşu, culoarea focului, a sângelui şi a dragostei simbolizează femeia, iar albul este specific înţelepciunii bărbatului, iar uniunea celor două culori simbolizează eternitate celor doi.
Pe lângă aceste legende, există şi populara legendă a „Babei Dochia”, cea care şi-a trimis fiica vitregă la râu, să spele o haină neagră până ce avea să devină albă. Fata s-a chinuit în apele îngheţate ale râului să spele acea haină, însă un prinţ pe nume Mărţişor a ajutat-o şi a ajuns cu haina albă acasă, oferindu-i totodată şi o minunată floare înflorită. Atunci când Baba Dochia a văzut floarea din părul tinerei a crezut că a venit primăvara şi a plecat cu oile pe munte. În timp ce urca, aceasta s-a încălzit şi a început să dea jos cele 9 cojoace pe care le purta. Cu toate acestea, atunci când a ajuns în vârful muntelui, fără cojoace, a început o vreme cumplită şi a apărut Mărţişor care i-a spus bătrânei: „Vezi cât este de rău să stai în frig pe o aşa vreme, tu care ţi-ai pus fiica să spele hainele în râul îngheţat?”, după care a dispărut. Bătrâna, din cauza frigului s-a transformat, alături de oile sale, în pietre (babele din masivul Bucegi), iar de atunci culorile alb şi roşu simbolizează lupta dintre bine şi rău şi lupta primăverii cu iarna.
Datorită faptului că românii încă mai ţin la tradiţia mărţişorului, nu ne putem decât bucura, pentru că simbolul mărţişorului ne demonstrează atât apartenenţa poporului la vechile tradiţii, cât şi transmiterea unei culturi şi a unor obiceiuri.
Ezaru Raluca
Sursa foto: inbucovina.ro