Adeseori dulapurile noastre sunt pline ochi de haine cu termenul de valabilitate foarte scurt. Desigur, într-una din zile este posibil ca unele elemente să revină la modă, dar şi atunci când o fac, sunt reinterpretate în diverse moduri.
Coco Chanel spunea „Moda îmbătrâneşte, doar stilul e mereu acelaşi”. Elementele care formează o astfel de garderobă, mereu stilată sunt: rochia neagră, tocul cui, trenciul, cămaşa albă, geanta, puloverul de caşmir, şiragul de perle, jeanşii, tricoul şi rujul.
Rochia neagră, un must have al oricărei garderobe, este departe de trendurile schimbătoare de sezon. De la actriţe celebre precum Audrey Hepburn în „Breakfast at Tiffany’s”la VivienLeighîn „Pe aripile vântului”, rochia neagră şi-a croit drumul în inimile fashionistelor de pretutindeni.
Tocul cui, datează din 1533, când Ecaterina de Medicis îşi plimbă pantofii dela Florenţala Paris, din pură vanitate. În zilele noastre, cel mai concludent exemplu este al Sarei Jessica Parker, care recunoaşte că şi-a distrus picioarele din pricina pasiunii pentru creaţiile Manolo Blahnik sau Jimmy Choo, dar nu regretă nimic. În fond, la ce-ar servi extremităţile inferioare, se întreabă ea, dacă nu pentru a purta pantofi superbi?
Trenciul nu se demodează niciodată şi nu este niciodată la locul nepotrivit. De la haina cu care soldaţii britanici erau îmbrăcaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la clasicul din garderoba unei iubitoare de modă, trenciul este elementul potrivit în orice moment al zilei, foarte versatil.
Cămaşa albă, proaspătă, aristocratică prin ea însăşi, foarte versatilă, e fantastică alături de jeans şi perfectă alături de fusta neagră.
Geanta, în 1923 cunoaşte închiderea prin fermoar, la modelul creat de Hermes, Bolide, pentru soţia sa, iar în 1935, atinge forma trapezoidală, atât de cunoscută. În anii 30, ia naştere geanta purtată de-a curmezişul, de Elsa Schiaparelli, şi cunoaşte apogeul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când bicicleta devine principalul mijloc de transport folosit în micile deplasări, iar mâinile trebuie să fie libere.
Puloverul din caşmir este simbol al rafinamentului încă din vremea împăratului Cezar. Caşmirul a fost materialul fetiş a lui Balzac, a lui Grace Kelly sau a cuceritorului Gregory Peck.
Coco Chanel spunea „O femeie are nevoie de nesfârşite şiraguri de perle.” Perlele au o origine regală, fiind purtate dela ElisabetaI,la MariaAntoanetasau Grace Kelly, culmea şicului fiind un şirag de perle asortat la o rochie neagră, urmată de combinaţia cu un simplu tricou alb.
Blugii, obiectul vestimentar comod, care dacă nu ar fi existat în filmele dela Hollywood, probabil nici nu ar fi fost exportat în anii 30. Evită blugii cu talie foarte joasă, iar pe cei albi, poartă-i dacă ai o siluetă de invidiat.
Tricourile au ilustrat de-a lungul timpului gusturile muzicale, locurile unde ne-am petrecut vacanţele sau chiar orientarea politică. Tricoul poate fi purtat fie în combinaţie cu blugi, fie cu o fustă scurtă sau maxi, fie în stilul Jackie O: tricoul negru, ochelari negri, pantaloni albi ţigaretă, iar în picioare mocasini.
Rujul este acel element care poate face o ţinută să iasă în evidenţă, completând-o, sau să o distrugă dacă nu este ales potrivit. Make-up artistul Bobbi Brown ne sfătuieşte să cumpărăm rujul care vine bine chiar şi pe o faţă nemachiată.
Acestea sunt elementele care definesc o garderobă. Dacă nu o aveţi completă, nu este nicio problemă, cu siguranţă veți da iama în magazine să v-o completați!
Laura Banciu
Sursă: „Absolut strălucitoare”, Cinzia Felicetti
Foto: www.harpersbazaar.com