Infertilitatea reprezinta o problema cauzata de numerosi factori, care tin atat de stilul de viata, cat si de diverse probleme medicale. De multe ori, aceasta afectiune poate fi prevenita daca atat barbatii, cat si femeile acorda o atentie sporita stilului lor de viata si respecta anumiti pasi in desfasurarea activitatilor zilnice.
Iata mai jos principalele metode prin care poti sa previi infertilitatea:
1. Protejeaza-te – Bolile cu transmitere sexuala pot cauza probleme iremediabile ale aparatului reproducator si constituie o cauza frecventa in aparitia infertilitatii. Pentru a te proteja, informeaza-te cu privire la tipurile de boli pe care le poti lua si riscurile pe care le implica, foloseste prezervativul, testeaza-te in mod regulat, iar in cazul in care constati ca te-ai imbolnavit, trateaza-te cat de repede posibil.
2. Evita stresul – Stresul poate afecta starea de sanatate generala a organismului care, la randul ei, influenteaza fertilitatea
3. Mananca sanatos – Studiile arata ca alimentatia influenteaza ovulatia. De aceea, un regim alimentar echilibrat, care sa includa proteine vegetale, vitamine si mai putine grasimi este un factor extrem de important in fertilitate.
Slabitul sau ingrasatul excesiv pot cauza infertilitate. O dieta prea stricta insotita de exercitii fizice in exces pot provoca ciclu menstrual neregulat si chiar pot opri ovulatia. Pe de alta parte, obezitatea poate afecta nivelul hormonal din organism, factor important in fertilitate.
Alege cu atentie alimentele care contin mercur. Cercetatorii au aratat ca speciile de pesti cu nivel crescut de mercur au efecte negative atat asupra femeilor, cat si a viitorilor lor copii. Este indicat sa consumi somon, creveti sau ton, care au continut scazut de mercur.
4. Evita fumatul, drogurile de orice fel si consumul excesiv de alcool – Acestea afecteaza atat calitatea spermei, cat si a ovulelor.
5. Evita interventiile chirurgicale daca exista solutii alternative de tratament – Unele interventii, precum indepartarea chisturilor ovariene, pot face mai mult rau aparatului reproducator. Daca acestea nu pot fi evitate, asigura-te ca operatia va implica tehnici microchirurgicale.
O alta interventie care trebuie evitata este embolizarea pentru fibrom uterin atunci cand nu s-a incheiat numarul de nasteri dorite. Cavitatea uterina dupa embolizare nu mai este apta pentru a nida si dezvolta un embrion.
6. Fii cu analizele la zi – Multe probleme ginecologice nu au simptome vizibile si pot fi depistate din timp doar in urma analizelor. De aceea, este bine sa-ti faci analizele regulat, testul Papanicolau fiind printre cele mai importante. De asemenea, este recomandat sa consulti ginecologul in privinta testelor de fertilitate si nutritionistul in privinta alimentatiei si greutatii optime.
7. Nu interactiona cu substante toxice – Desfasurarea de activitati in medii toxice sau lucrul cu substante toxice (radiatii, materiale radioactive, pesticide) afecteaza iremediabil calitatea spermei si au de asemenea efecte negative asupra femeilor si a copiilor nenascuti.
Chiar daca nu lucrezi in medii periculoase, exista numeroase substante in produse foarte comune, care pot dauna organismului si in special fertilitatii. O astfel de categorie o reprezinta ftalatii, substante chimice din compozitia plasticelor, vopselelor si cosmeticelor, care pot ajunge in organism prin alimente sau piele. Pentru a le evita, urmareste ingredientele produselor cu care interactionezi. Cele mai folosite tipuri de ftalati pot fi gasite sub denumirile: DBP, DEP, DEHP, BzBP, DMP.
8. Ai grija la metodele contraceptive pe care le folosesti – Exista situatii in care folosirea steriletelor nu este indicata. De exemplu, acestea pot cauza inflamatii in zona pelviana si pot afecta functionarea sistemului reproducator, in special in cazul femeilor care nu au nascut niciodata. Pe de alta parte, contraceptivele hormonale pot avea efecte pozitive, prevenind endometrioza si cancerul endometrial. Cu toate acestea, pilulele contraceptive pot sa nu fie optime pentru anumite femei. Urmeaza mereu sfatul ginecologului, care iti va recomanda metoda contraceptiva cea mai potrivita pentru organismul tau.
9. Verifica problemele de sanatate din familie – Chiar daca o parte din problemele medicale care afecteaza fertilitatea nu se transmit genetic, rudele de gradul I pot fi predispuse la astfel de afectiuni. De aceea, daca ai cazuri in familie de endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, menopauza timpurie sau hipotiroidism, s-ar putea sa fii si tu supusa riscului de imbolnvarie si este indicat sa-ti faci analizele din timp.
10. Recolteaza celule de reproducere – In decursul vietii, pot aparea diverse probleme medicale grave care sa te impiedice sa ai copii. De exemplu, terapiile pentru tratarea cancerului (precum chimioterapia) pot duce la infertilitate. Pentru a fi pregatit in astfel de situatii, poti apela la recoltarea de sperma si/sau ovule, care sa fie inghetate si depozitate in banci de tesut.
“Din pacate, foarte multi pacienti nu sunt constienti de importanta unui stil de viata sanatos in prevenirea infertilitatii, iar efectele negative asupra fertilitatii se vad tarziu, cand ei deja apeleaza la tehnici de reproducere umana asistata. Chiar daca persoanele tinere nu se gandesc inca la intemeierea unei familii, este bine sa ia mereu in considerare posibilele efecte pe care un stil de viata nesanatos le-ar putea avea asupra lor mai tarziu, cand vor decide sa aiba un copil si sa se consulte cu medicul in privinta fertilitatii lor de timpuriu”, a explicat dr. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii.