25 de secrete ale Mona Lisei au fost dezvăluite

Imagini noi par să deconspire 25 de secrete despre Mona Lisa, printre care şi dovada că Leonardo da Vinci i-a pictat sprâncenele, contrar a ceea ce se credea, rezolvând astfel vechile dileme.

Aceste imagini sunt parte din expoziţia “Secretele deconspirate ale Mona Lisei”, care prezintă caracteristicile cercetărilor făcute de inginerul francez Pascal Cotte, debutând în Statele Unite ale Americii, la Centrul American Conservatory din San Francisco, unde va rămâne până la sfârşitul acestui an. Caseta de prezentare a Mona Lisei este o parte din marea expoziţie numită “Da Vinci: O expoziţie de geniu”.

Cotte, fondatorul tehnologiei lumiere, a scanat pictura cu o cameră multispectru, ce avea 240 de megapixeli şi care utiliza 13 lungimi de undă de lumină de la ultraviolet către infraroşu.

“Faţa Mona Lisei apare uşor mai largă, zâmbetul este diferit şi ochii sunt diferiţi”, a spus Cotte. “Aş spune că zâmbetul este mai accentuat.”

Misterele Mona Lisei

O imagine mărită, cu ochiul stâng al Mona Lisei, a arătat o tuşă de pensulă unică în zona sprâncenei, a spus Cotte.

“Sunt inginer şi om de ştiinţă, aşadar pentru mine totul trebuie să fie logic. Nu este logic ca Mona Lisa să nu aibă sprâncene sau gene“, a spus Cotte pentru LiveScience. “Am descoperit un păr al sprâncenelor.”

O altă enigmă a fost poziţia braţului drept, care se afla fix pe stomacul ei. Aceasta a fost prima dată, a spus Cotte, când un pictor a realizat braţul ca fiind un subiect important. Poziţia încheieturilor mâinii este foarte importantă şi trebuie luată ca atare. În timp ce alţi artişti nu au înţeles niciodată raţionamentul lui da Vinci, cu toate acestea, l-au copiat.

Cotte a descoperit pigmentul chiar în spatele încheieturii de la mâna dreaptă, pigment ce se potrivea perfect cu cel al materialului care acoperea genunchii Mona Lisei. Antebraţul şi încheietura mâinii se întâlnesc pe aceeaşi parte a păturii.

“Încheietura mâinii din dreapta este mai mare în dreptul stomacului. Dar dacă privești cu infraroşu vei înţelege că sprijină o bucată de material, pe braț”, a spus Cotte.

În spatele unei picturi

Imaginile infraroşii au arătat schiţele de început ale lui da Vinci, de dincolo de straturile de lac şi vopsea, arătând că Omul Vitruvian a fost de asemenea, uman.

“Dacă te uiţi la mâna stângă vei vedea prima poziţie a degetului, iar apoi da Vinci s-a răzgândit”, a spus Cotte.  “Până şi Leonardo da Vinci a avut o ezitare.”

Alte revelaţii includ:

Dantela de pe rochia Mona Lisei.

O schimbare de poziţie a arătătorului de la mâna stângă, dar şi a degetului mijlociu.

Cotul a fost reparat în urma deteriorării cauzate de o piatră aruncată în lucrare în 1956.

Pătura care acoperă genunchii Mona Lisei îi acoperă şi stomacul.

Degetul stâng nu a fost finalizat.

Mona Lisa a fost bolnavă, drept dovadă defectul ce se observă pe corneea ochiului.

Într-o imagine infraroșu mărită, Cotte remarcă faptul că frumuseţea şi misterul Mona Lisei  sunt doar aparențe.

“Dacă stai în fața imaginii mărite a Mona Lisei, vei înţelege imediat de ce Mona Lisa este atât de faimoasă!”, a spus Cotte.

El a mai adăugat că este ceva ce pur și simplu trebuie să vezi cu ochii tăi.