3 boli oftalmologice ale diabeticilor!

Consultaţiile oftalmologice periodice – recomandate persoanelor care sufera de diabet

Pe plan mondial, diabetul este una din principalele cauze de pierdere a vederii la pacienţii tineri şi a doua la pacienţii vârstnici, din cauza complicaţiilor ce pot apărea. Dintre acestea cele mai grave sunt:

  1. Cataracta
  2. Glaucomul
  3. Retinopatia Diabetică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) menţionează că în ciuda progresului făcut spre îmbunătăţirea tehnicilor chirurgicale, cataracta rămâne principala cauză pentru orbire cu un procent de 47.9%, glaucomul urmând cu 23.3% şi retinopatia diabetică cu 4.8%.

STIATI CA?

–          Un studiu OMS dezvăluie faptul că 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet.

–          După 15 ani de diabet, un procent de 2% orbesc şi aproximativ 10% dezvolta boli oftalmologice grave.

Romania-Cum stăm la statistici?

Indexul European de Diabet (2008) realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse indica ţara noastră ca fiind pe locul 26 din cele 27 ţări membre UE în ceea ce priveşte îngrijirea bolnavilor de diabet.

  • Aproximativ 3,5% din populaţia României suferea de diabet zaharat în 2010, fiind înregistraţi 610.00 pacienţi.
  • Studiile epidemiologice efectuate în diverse judeţe arata cifra exactaca fiind de peste 6%, numărul real al pacienţilor cu diabet zaharat fiind de peste un milion.
  • Aproape jumătate de milion de persoane încă nu ştiu că suferă de această boală.
  • În fiecare an sunt depistate aproximativ 80.000 de cazuri noi.
  • Incidenţa diabetului zaharat este de 312 cazuri la sută de mii de locuitori, în creştere faţă de acum 7-8 ani, când era doar de 230.
  • Un număr de 3% din totalul celor afectaţi cu diabet îl reprezintă copiii.

Sfatul medicului: Mergi la un consult oftalmologic periodic! 

Operaţia de cataractă este una din primele cinci intervenţii cost-eficiente. 

Pacienţii diabetici prezintă multiple modificări biochimice la nivelul cristalinului, astfel că riscul de apariţie a cataractei este de 2-4 ori mai mare faţă de pacienţii nediabetici, iar la persoane diabetice sub vârsta de 40 ani acest risc poate fi de 15-25 ori mai mare.

Cu peste 14 milioane de astfel de proceduri efectuate în fiecare an, operatia de cataracta este printre cele mai des realizate intervenţii chirurgicale din lume.

Există 2 tipuri ale cataractei diabetice:

  • cataracta diabetică adevărata sau juvenilă
  • cataracta adultului diabetic.

Tratamentul chirurgical în cataracta diabetică:

  • pentru o vedere bună la distanţă se optează implantul de cristalin monofocal.
  • pentru o vedere bună la distanţă dar şi renunţarea la ochelarii de citit se optează implantul de cristalin multifocal

Durata operaţiei:10-15 minute

Recuperarea postoperatorie: depinde de tipul intervenţiei dar şi de stadiul evolutiv al cataractei.

Glaucomul, cea de-a doua cauză pentru orbire la nivel global

Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni în care se asociază în mod caracteristic trei elemente: presiune intraoculară crescută, afectare a nervului optic şi deficit al câmpului vizual”, a precizat dr. Horia T. Stâncă, medic primar oftalmolog la Centrul Medical Focus.

Sunt două mecanisme de producere ale glaucomului, fiecare dintre ele având tratament diferit:

  • cu unghi deschis (cel mai frecvent);
  • cu unghi îngust.

Cum se tratează glaucomul?

  • Tratament medical- consta în principal, în administratrea unor picături în sacul conjunctival pe parcursul întregii vieţi.
  • Laser terapie-este aplicata pacienţilor care nu răspund la tratamentul medical.
  • Tratament chirugical-se face în cazul în care celelalte 2 tipuri de tratament au eşuat şi are ca scop reducerea presiunii intraoculare.

Durata operaţiei:20 minute (în medie).

Vederea, pierdută din cauza glaucomului, nu mai poate fi recuperată!

Retinopatia diabetică – diagnosticata in stadii tarzii

Afectarea vaselor retinei se numeşte retinopatie diabetică. În stadiile incipiente retinopatia nu afectează vederea şi pacientul nu poate preveni evoluţia bolii decât prin examenul oftalmologic al fundului de ochi. În stadiile avansate ale retinopatiei pe retina cresc vase noi de sânge care produc hemoragii sesizate de pacient.

Cu cât retinopatia este dignosticata în fazele incipiente, terapia este mai uşoară şi probabilitatea că pierdea vederii să apară este mai mică.

Cum se tratează retinopatia diabetică?

  • Laser terapia –este eficientă în prevenirea pierderii vederii dacă se practica înainte ca retina să sufere leziuni severe
  • injecţii intraoculare
  • operatie– pentru stadiile foarte avansate

Durata operaţiei: 30 min-1.5 ore (în funcţie de gravitatea bolii)

Tratamentul retinopatiei este eficient în prevenirea, întârzierea şi reducerea pierderii vederii, dar nu realizează o vindecare.

Ideal ar fi că tratamentul să se facă precoce în evoluţia bolii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor severe, decât să se incerece tratarea tulburărilor grave de vedere odată ce acestea s-au instalat.

***

Pentru a şti dacă suferiţi de una din complicaţiile oftalmologice menţionate mai sus (şi stadiul ei), cel mai indicat este să se realizeze o programare la spitalul West Eye Hospital. Acest lucru se poate face telefonând la numărul scurt de call center 021.9757, iar pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul: www.westeyehospital.ro.

***

West Eye Hospital a fost inaugurat în anul 2008 de către domnul doctor Mehmet Soyler.

West Eye Hospital Bucureşti deţine o suprafaţă de 1400 m2.

Spitalizare de zi: oftalmologie

West Eye Hospital deţine 2 săli de operaţie, o sală Laser Excimer – Intralase, 5 cabinete de consultaţie, cabinete de investigaţii, săli pre şi post-operatorii şi 5 rezerve pentru pacienţi. Este un centru medical dotat cu aparatura de ultima generaţie unde se pot realiza variate tipuri de investigaţii şi tratamente pentru problemele oftalmologice.

West Eye Hospital este primul spital în care în sălile de operaţii sunt dotate cu sistemul de circulaţie a aerului HEPA şi care foloseşte tratamentul cu Laser Excimer şi cel cu Laser personalizat iLASIK.