5 lucruri despre gemeni pe care trebuie sa le stie orice parinte

Va prezentam 5 lucruri interesante pe care, cel mai probabil, nu le stiati despre gemeni:

 

 

1. Fetii gemeni incep sa se joace in uter de la 14 saptamani

Examinand cu un scaner 3D imagini din uter cu 5 perechi de gemeni, o echipa de medici din Padova, Italia, a descoperit ca fetii incep sa interactioneze in burtica mamei inca de la 14 saptamani, atingandu-se reciproc prin peretii uterini si socializand unul cu celalalt.

2. Copii gemeni arata la fel, dar sunt foarte diferiti

Poate cel mai fascinant aspect, atunci cand ne gandim la copiii gemeni, este faptul ca arata la fel. Ba chiar, de cele mai multe ori, asteptam sa se comporte ca atare, adica la fel, sa aiba aceleasi gusturi, sa se imbrace la fel, respectiv sa vorbeasca in acelasi mod. E drept ca in primii ani, parintii aleg sa-i imbrace la fel, poate si datorita unei preconceptii, ori mai simplu de atat, unei dorinte justificabile ca cei mici sa arate cat mai frumos si apropiati unul de celalalt. Insa stim ca fiecare persoana este unica, indiferent daca mai are un frate geaman sau nu. Mai mult decat atat, copiii gemeni, intre ei, sunt si mai diferiti, pentru ca va exista intotdeauna, de-a lungul vietii, o predispozitie pentru a iesi din randul celuilalt frate, pentru a fi cu totul diferit. Suna ciudat, stim, dar, totodata, este de inteles, fiecare om dorindu-si sa-si contureze propriile linii ale personalitatii sale, vrand sa fie unic in felul sau si sa nu fie confundat, cel putin din acest punct de vedere, cu alt om, fie ca-i este frate ori ba.

3. Copiii gemeni se apropie mult mai greu de parintii lor

Studiile arata ca, in cazul copiilor gemeni, acestia tind sa dezvolte o oarecare distanta fata de parintii lor, in acelasi timp, parintilor fiindu-le foarte dificil sa se apropie de cei mici. Este vorba, pana la urma, de un raspuns mutual, atat din partea gemenilor, cat si a parintilor. Bineinteles ca motivele pentru care ambele parti intampina probleme in relationare sunt de ordin fizic, parintii, cel putin la inceput, simtindu-se de-a dreptul depasiti de valul mare de responsabilitati pe care il au de depasit. Apoi, multora dintre parinti le este greu sa invete trasaturile care-l fac unic pe unul dintre copiii gemeni. Interesant este ca, de pilda, tatii s-au plans ca, la un moment dat chiar, au simtit ca au un copil favorit dintre gemeni, ceea ce din punctul lor de vedere, era absolut anormal. Si totusi, nu este nimic anormal in acest favoritism, caci, asa cum spun si psihologii, parintii au frecvent tendinta sa-si faca un favorit, mai ales atunci cand au gemeni, iar acest lucru nu inseamna ca, de pilda, incepand cu urmatoarea luna, nu-si va face un alt favorit.

4. 22% dintre gemeni sunt stangaci

In ceea ce priveste populatia generala, procentul stangacilor scade la 10%. Deocamdata, specialistii nu au nicio explicatie pentru acest fenomen.

5. Copiii gemeni au nevoie de acelasi program

Senzatia de apartenenta, cel putin in primii ani de viata, este foarte importanta pentru copiii gemeni. Acestia vor cauta, desi nu vor arata prea mult, o oarecare stabilitate intre ei, simtindu-se strans legati unul de altul, cu atat mai mult cu cat parintii i-au facut sa inteleaga acest lucru, de-a lungul primilor ani, imbracandu-i la fel etc. Astfel, copiii gemeni vor avea nevoie de acelasi program, plus ca va fi mult mai usor pentru ambele parti, respectiv pentru parinti, cat si pentru gemeni. Poate ca gemenii nu se vor sincroniza, insa in timp, vor ajunge sa se adapteze.