8 lucruri pe care nu le stiai despre cele mai citite cărţi ale momentului

1. Fifty Shades of Grey, urmată de Fifty Shades Darker și Fifty Shades Freed, trilogie scrisă după un fanfiction Twilight, se află în topul celor mai bine vândute cărți vreodată, cu peste 65 de milioane de copii.

2. Sub pseudonimul E. L. James, autoarea trilogiei, se află Erika Leonard, o scriitoare britanică în vârstă de 49 de ani. Aceasta locuiește  la Londra, este căsătorită și are doi copii adolescenți. A început să scrie literatură  fan fiction pe un site dedicat seriei Twilight, sub pseudonimul Snowqueens Icedragon, povestile sale devenind in scurt timp foarte apreciate, fiind sfătuită să scrie o carte și apoi să o publice.

3. În 2012, publicația Time Magazine a inclus-o pe Erika Leonard pe lista anuală a celor mai influente 100 de persoane din lume, datorită succesului de care s-a bucurat cartea.

4. Trilogia, cu toată povestea în sine, a fost considerată o punere în pagină a fanteziilor sexuale a multor femei, însăși autoarea declarând că este ca o evadare din propriul cotidian.

5. Romanul a provocat o isterie atât de mare încât în New York se fac cursuri „How to…” pentru care materia de bază o reprezintă scenele din carte.

6. Personajele principale ale cărții sunt total opuse: Anastasia Steele, o studentă la litere, pasionată de literatura engleză, care îi face o favoare celei mai bune prietene ale sale, de a merge în locul ei să îi ia interviul lui Christian Grey, aceasta fiind bolnavă și Christian Grey, charismaticul CEO, un tanar frumos și bogat dar obsedat de control și cu înclinații S&M.

7. În 2012, cele mai mari studiouri hollywoodiene s-au războit pentru ecranizarea trilogiei, licitația fiind în cele din urmă câștigată de Universal și Focus Features. Nu se cunoaște suma exactă cu care au fost achiziționate drepturile de ecranizare, însă potrivit unor surse aceasta ar fi de aproximativ 3 milioane de dolari, o cifră care nu a mai fost întâlnită din perioada în care studiourile se răzbioau pentru ecranizarea cărții „Codul lui DaVinci” a lui Dan Brown.

8. Producția filmului Fifty Shades of Grey va debuta în acest an, iar rolul Anastasiei și rolul lui Christian sunt printre cele mai râvnite în acest moment la Hollywood. Pentru rolul Anastasiei au fost speculate nume ale unor actrițe, precum: Angelina Jolie, Mila Kunis, Emma Stone, Alexis Bledel sau Olivia Wilde, iar pentru rolul lui Christian, actori precum: Matt Bomer, Ryan Gosling sau Ian Somerhalder.

Denisa Cristache

Foto: telegraph.co.uk

             examiner.com