8 Mituri despre infertilitate

Cauzele infertilitatii sunt numeroase si tin atat de aspecte medicale cat si de stilul de viata al ambilor parteneri. Mult timp acest subiect a fost considerat tabu, ceea ce a dus la aparitia zvonurilor si miturilor despre factorii care influenteaza fertilitatea. Iata cele mai frecvente astfel de mituri, pe care le putem intalni si in zilele noastre:

1. Femeile care au mai nascut, nu vor avea probleme in a avea din nou copii

Faptul ca o femeie a mai avut copii nu garanteaza ca va putea ramane insarcinata din nou. Studiile arata ca aproximativ jumatate din cuplurile cu probleme de infertilitate au avut copii anterior. Aceasta afectiune se numeste infertilitate secundara si poate fi cauzata fie de inaintarea in varsta, fie de diverse probleme medicale (precum tumori sau leziuni ale aparatului genital feminin), fie de schimbari negative in stilul de viata al partenerilor (stres, consum de alcool sau droguri, obezitate etc).

2. Fecundarea se produce in momentul actului sexual

Conceptia poate avea loc si la cateva zile dupa actul sexual deoarece spermatozoizii pot supravietui in tractul reproductiv al femeii 2-3 zile.

3. Fecundarea se produce doar in perioada fertila a femeii

De multe ori, momentul ovulatiei si ziua cea mai fertila a femeii nu pot fi stabilite cu exactitate decat in urma mai multor investigatii de specialitate realizate de medicul ginecolog.  Metoda calendarului poate da gres chiar si in cazul femeilor cu ciclu regulat si de 28 de zile. Uneori ziua cea mai fertila nu este ziua a 14-a a ciclului menstrual, perioada fertila situandu-se intr-un interval de cateva zile inainte si dupa aceasta zi.

4. Problemele legate de infertilitate apar odata cu inaintarea in varsta

Desi varsta este un factor semnificativ in fertilitate, incapacitatea de a avea un copil poate aparea la orice varsta. O femeie de 20 de ani nu este neaparat mai fertila decat una de 35 de ani.

5. Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei

In cazul femeilor cu ciclu neregulat, in care perioada ovulatiei variaza semnificativ, este posibil ca aceasta sa se produca la scurt timp dupa menstruatie. Acest factor, insotit de faptul ca spermatozoizii pot supravietui cateva zile in mucusul cervical, nu exclude posibilitatea conceptiei.

6. Infertilitatea este de obicei o problema feminina

Infertilitatea este o problema care poate aparea atat la barbati cat si la femei. Studiile arata proportii destul de echilibrate in ceea ce priveste acest aspect. De exemplu, in SUA 35% din problemele de infertilitate ale cuplului tin de barbati si alte 35 de procente tin de femei. Exista de asemenea situatii in care cauzele infertilitatii sunt inexplicabile.

7. Contactul sexual mai rar favorizeaza fertilitatea

Desi abstinenta determina modificari in calitatea si cantitatea spermei, contactul sexual nu trebuie sa fie extrem de rar, la fel cum nu trebuie sa fie extrem de frecvent. In timp ce sexul zilnic scade calitatea spermatozoizilor, sexul prea rar poate cauza imobilitatea acestora. Cea mai buna varianta este sexul mai des in perioada de ovulatie si mai rar in restul perioadei.

8. Tratamentele pentru fertilitate duc la sarcina multipla

Chiar daca au existat numeroase situatii in care tratamentele pentru fertilitate au dus la nasterea mai multor copii, progresele realizate in medicina in ultimii ani au determinat ca aceasta problema sa apara mai rar. De exemplu, in cazul fertilizarii in-vitro, calitatea embrionilor poate fi stabilita mai usor, asa ca sunt necesari mai putini embrioni pentru a mari sansele unei sarcini.

Infertilitatea are asadar numeroase cauze, multe dintre acestea fiind determinate doar in urma unor investigatii de specialitate. “Exista in prezent metode de testare diverse si detaliate prin care se poate determina daca infertilitatea este cauzata de probleme ale sistemului reproducator feminin, masculin sau al ambelor. Aceste teste presupun de obicei testarea nivelului hormonal, masurarea temperaturii bazale, ecografia abdominala sau vaginala sau spermograma. Doar o investigatie la medicul de specialitate poate determina daca o persoana este infertila sau nu, iar metodele pentru a avea un copil vor fi adaptate intotdeauna la particularitea cazului pacientului”, explica Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii.