Acidul hialuronic câştigă din ce în ce mai multă popularitate în segmentul medical.

Tot mai multe produse cosmetice au printre ingrediente şi acidul hialuronic, datorită efectelor sale de hidratare şi netezire a pielii. Dar ceea ce oferă rezultate imediate sunt produsele injectabile de umplere, pe bază de acid hialuronic, care fac ridurile mai puţin vizibile şi netezesc imperfecţiunile pielii produse de acnee sau alte leziuni.

Acidul hialuronic este o substanţă ce face parte din familia glicozaminoglicanilor şi este întâlnită mai ales în cartilaje şi în piele. La nivelul articulaţiilor, pe lângă rolul plastic de formare a colagenului, căruia îi conferă rezistenta şi flexibilitate, acidul hialuronic contribuie la secreţia lichidului sinovial ce asigură lubrifierea componentelor articulaţiei. Acidul hialuronic este prezent în toate ţesuturile corpului şi are funcţii deosebit de importante. Ajută la transferul nutrienţilor către interiorul celulei şi la transportul toxinelor de la celule, acolo unde nu există o vascularizaţie tisulară, de exemplu în cartilaj.

Aplicaţiile medicale sau cosmetice cu acid hialuronic nu sunt permanente pentru că, în cele din urmă, acidul hialuronic este degradat şi absorbit de organism. Din acest motiv, tratamentele cu acid hialuronic ţin între 6 şi 18 luni, după care sunt necesare noi tratamente pentru a menţine efectul obţinut.

Multe femei însă evita să apeleze la injecţiile cu acid hialuronic, tocmai datorită fricii de durere. Aceasta barieră a durerii este detronata acum, întrucât au apărut noi variante ale celui mai pur acid hialuronic care folosesc acum un anestezic local – lidoicaina, cu ajutorul căreia injectările devin complet nedureroase. Studiile clinice desfăşurate în Franţa în 2010 au dovedit că prin injectările cu lidoicaina 9 din 10 pacienţi au experimentat o procedură care nu le-a creat niciun fel de disconfort.

Acum injectările aduc pe lângă eficacitate pentru că durează până la 18 luni şi confortul necesar. O procedură care poate multora li se pare costisitoare, este de fapt mai fezabila pe timp îndelungat decât modalităţile clasice prin care ne îngrijim fata. Dacă în medie o femeie plăteşte 300 euro pentru injectarea acidului hialuronic care îşi menţine efectul între 6 luni şi 18 luni (în funcţie de varietatea utilizată şi de alţi factori), înseamnă că pe lună revine între 17 şi 50 euro, cost care se situează de cele mai multe ori mult sub preţul unei creme, chiar de nivel mediu, care nu poate să umple ridurile sau să creeze volume acolo unde ele lipsesc. Aşadar se doveste că până la urmă este mai ieftin să dai banii pe un produs care oferă rezultate imediate şi cu efecte de durată, decât să risipeşti bugetul pe creme ce nu pot să ofere aceleaşi beneficii.

Cel mai pur acid hialuronic este constituit dintr-un gel omogen şi monofazic, fiind mai puţin expus acţiunii distructive a radicalilor liberi, având o rezistenţă îndelungată, iar injectarea se realizează cu ajutorul unor seringi din sticlă specială în care este introdus acest ser. Acidul hialuronic este injectat direct în râd, ridică şi umple instantaneu ridul prin capacitatea lui de creştere a volumului acestuia. Imediat de la prima injectare ridul e în mod vizibil redus, iar neregularităţile din piele sunt reparate.

Se pot trata zone cu riduri profunde-moderate de pe regiuni faciale extrem de mobile (sunt nazogenian), zone faciale cu riduri fine, zone ce prezintă cicatrici depresibile pentru estomparea lor sau se pot utiliza pentru efecte de volum („mărirea buzelor”).

Acţiunea triplă de efect de lifting imediat, de volum instantaneu şi de hidratare profundă, redefineşte curbele şi conturul fetei într-un mod foarte natural, dar cu toate acestea vizibil plăcut.