Alimentaţia – una din cauzele infertilităţii

Multe femei cred că tratamentul de fertilitazare implică testări sofisticate de diagnosticare, medicamente puternice şi proceduri high-tech. Sună mult ai bine alegerea anumitor alimente şi băuturi ca modalitate de a ameliora gradul de fertilitate.

Nu e de mirare, că, într-o societate ce se bucură de tot mai multe  progrese medicale, se întâmplă uneori să trecem cu vederea peste mijloacele naturale pe care le avem la îndemână.

Cu toate acestea, ştiinţa este cea care  analizează rolul pe care îl are nutriţia asupra fertilităţii dar şi în ceea ce priveşte naşterea sănătoasă. În timp ce multe femei recurg la un regim sănătos doar atunci când rămân însărcinate,  există tot mai multe dovezi că este important să ai o  dietă echilibrată, cu mult timp înainte de concepţie.

Este cunoscut faptul că, aportul de alimente nesănătoase reprezintă un factor ce contribuie la infertilitate pentru mai mulţi ani la rând. Greutate prea mică sau prea mare poate fi cauza menstruaţiei neregulate. Ceea ce înseamnă că perioada de ovulaţie poate suferi.

 

Ovarele şi celulele de grăsime influenţează secreţia de estrogen, lucru ce influenţează ovulaţia. Dacă  eşti prea slabă este posibil ca organismul tău să nu producă suficient estrogen, iar dacă eşti supraponderală, acesta să fie produs în cantităţi prea mari. Menţinerea unei greutăţi normale este foarte importantă pentru echilibrul ciclului reproductiv.

În cazul în care greutatea nu este o problemă şi totuşi va confruntaţi  cu infertilitatea, veţi observa totuşi schimbări după alegerea unei diete corespunzătoare?

Recent, cercetătorii de la Harvard School of Public Health (Scoala de Sănătate Publica Harvard) a publicat concluziile unui studiu în care, mai mult de 18.000 de femei, au fost monitorizate timp de aproximativ opt ani, cu scopul de a vedea dacă dieta lor a influenţat capacitatea acestora de a rămâne gravide.

Studiul a constatat că femeile care au mâncat alimente ce conţin cantităţi mai mari de grăsimi,  proteine ​​animale şi carbohidraţi, au fost susceptibile de a avea o tulburare ovulatorie. În peste 20 la sută din situaţii, ovulaţia este cauza infertilităţii. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o mare parte din aceste cazuri ar putea fi prevenite prin ameliorarea dietei şi a stilului de viaţă.

Aceste constatări se aplică numai în cazul femeilor cu probleme de ovulaţie şi nu în toate situaţiile de  infertilitate. Cu toate acestea, principalele constatări ale studiului ar putea oferi femeilor mai multe căi de explorare.

Specialiştii ne sfătuiesc să înlocuim o parte din proteinele de origine animală cu surse de proteine vegetală, cum ar fi fasolea fiartă şi uscată sau nuci. Atunci când cinci la sută din totalul caloriilor consumate provin din proteine ​​vegetale în loc de cele animale, riscul de infertilitate ovulatorie scade cu mai mult de 50 la sută.
Adaugă unele produse lactate bogate în grăsimi. Cu cât produsele lactate pe care le consumi sunt mai slabe în grăsimi cu atât este mai mare riscul de a întâmpina probleme de infertilitate.

Nu uita de vitamine. Femeile ce au luat parte la experiment, care au luat regulat suplimente de fier şi multivitamine ce conţin acid folic au avut mai puţin probleme legate de ovulaţie.

Dacă îţi doreşti să devii  mamă, specialiştii te sfătuiesc să îţi concentrezi dieta pe următoarele alimente, pentru a ajuta organismul să ajungă la forma lui optimă. Aceasta va îmbunătăţi mediul de dezvoltare al bebeluşului. Compune-ţi dieta din: cereale integrale, fructe şi legume, carne slabă în grăsimi, fasole, peşte, ouă, dar nu uita şi de suplimente ce conţin acid folic.