Andreea Marin Bănică despre Şcoala Mamelor

Dacă eşti mamă, sau aştepţi un copil, ar trebui să fi aflat deja de existenţa unui centru special dedicat mamelor. Şcoala Mamelor este acel loc în care specialiştii din diferite domenii importante pentru femei, îţi răspund tuturor neliniştilor tale, venind în întâmpinarea problemelor concrete din viaţa ta.

Andreea Marin Bănică, iniţiatoarea proiectului, ne-a convins că Şcoala Mamelor merită toată atenţia:

ISM: Din ce resurse a venit dorinţa de înfiinţare a unei „Şcoli a Mamelor”?

Andreea Marin Banică: Lucrurile au pornit de la sutele de mesaje pe care le-am primit, cu solicitări şi rugăminţi, fie pe blog sau prin scrisori, toate de la mame care întâmpinau tot felul de dificultăţi. Îmi cereau sfaturi, ajutor, idei. Fiind şi eu mamă, m-am lovit de situaţii pe care nu le cunoşteam înainte, am început să mă documentez pentru a răspunde acelor femei, pe subiecte delicate, de mare interes din domenii precum: sănătate, legislaţie, drepturile femeilor, dezvoltare şi formare profesională, sau pur şi simplu arta de a trăi frumos, prin tot ceea ce am experimentat sau am aflat în propria viaţă şi în călătoriile mele în jurul lumii.

ISM: Cuvântul „scoala” ne duce cu gândul la ideea de „educaţie”. Pe lângă susţinere, ce altceva mai găsesc mamele, în cadrul Şcolii? Despre ce fel de educaţie este vorba, în acest caz?

A.M.B: degrabă informaţie de calitate, decât educaţie, Scoala Mamelor e o şansă de a găsi informaţie adunată şi prelucrata cu grijă de specialiştii noştri, gratuită pentru mămici.

ISM: Căror categorii de femei se adresează această şcoală? Mamelor singure, femeilor aflate în diverse situaţii dificile, mamelor obişnuite, fără probleme?

A.M.B: Oricărei mame, practic, pentru că eu nu a întâlnit femeie sau mamă care să nu aibă probleme, să nu întâmpine dificultăţi. Fie ai bani, dar u ai timp pentru cei dragi, fie ai o familie frumoasă, dar nu ai sănătate sau nu eşti împlinită în cariera şi aşa mai departe.

 ISM: Care este politica şcolii? Ce valori promovează?

A.M.B: Prima ideea pentru a ajuta mai multe mame decât aş fi putut-o face prin răspunsuri individuale, a fost cea de a structura informaţia adunată în cartea mea, „Preţuieşte Viaţa”, apoi lucrurile au luat o amploare neaşteptată şi mi-a fost clar că trebuie să fac mai mult decât atât.

Am iniţiat un proiect destinat mamelor, am lucrat la el mai bine de un an şi jumătate. Proiectul fiind foarte amplu, necesita o echipă mare şi fonduri pentru a fi pus în practică, aşa că am realizat că mă depăşeşte financiar şi l-am depus pentru obţinerea de fonduri europene, singura şansă reală de a-l putea realiza.

Ca valori, contăm pe dreptul fiecăreia dintre noi de a trăi frumos şi demn până la capăt, de a şti ce ne poate fi de ajutor într-un moment de impas, de a îndrăzni, de a nu uita feminitatea şi visele pierdute printre grijile care ne apasă e umeri.

Mai multe detalii pot fi găsite pe http://www.scoalamamelor.ro