Ziua Mondială a Creierului
În fiecare an, pe 22 iulie, este celebrată Ziua Mondială a Creierului. Anul acesta, Federația Mondială de Neurologie (WFN) a dedicat Ziua Mondială a Creierului 2023 sănătății creierului și dizabilității.
Asociația CREDU, organizație non-guvernamentală specializată pe comunicarea în sănătate, atrage atenția asupra impactului tulburărilor neurologice asupra bunăstării oamenilor și necesitatea unor politici echitabile în domeniul sănătății în România. Cu această ocazie, a fost lansat un studiu dedicat nevoilor neacoperite ale pacienților cu migrenă din România.
Afectiuni neurologice
Societățile naționale și regionale din întreaga lume luptă pentru a evidenția importanța sănătății creierului și că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Afecțiunile neurologice ca migrena, epilepsia, Alzheimer, AVC, Parkinson, scleroza multiplă etc. pot duce la dizabilități care afectează calitatea vieții unui individ, afectând mobilitatea, funcționarea cognitivă sau bunăstare emoțională.
Multe dintre persoanele cu afecțiuni ale creierului se confruntă cu stigmatizarea, discriminarea, lipsa accesului la îngrijire profesională și reabilitare care le poate schimba viața.
“Dizabilitățile cauzate de afecțiunile creierului pot fi în mare măsură prevenite, tratate și recuperate. Ele afectează fiecare grupă de vârstă, etnie, sex sau statut socio-economic. Accesul la diagnostic, medicamente, proceduri intervenționale, tehnologii de asistență este necesar pentru a optimiza sănătatea creierului și a duce la o calitate a vieții cât mai bună.”, declară Oana Voicu, președinte asociația Credu.
„Brain Health and Disability reprezintă o temă vitală pe care World Brain Day o aduce în atenția noastră în 2023. Creierul este epicentrul sănătății și identității noastre, iar un spectru larg de patologii poate influența funcționarea acestuia.
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că stilul nostru de viață, dieta și mediul înconjurător au un impact direct asupra sănătății creierului. Îngrijirea sănătății creierului este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Haideți să fim responsabili și să ne susținem reciproc în această călătorie către o sănătate mentală mai bună.„, ne transmite dr. Vlad Tiu, medic neurolog Spitalul Universitar de Urgență Elias.
Despre migrena
La nivel global, migrena afectează peste 10% din populație, fiind a doua cauză de ani trăiți cu dizabilitate. “Dizabilitatea cauzată de migrenă implică un impact profund pe care atacurile recurente de cefalee îl pot avea asupra vieții de zi cu zi a individului, asupra activității la locul de muncă și asupra calității vieții în general.
Dincolo de disconfortul fizic imediat, migrena poate duce la o afectare semnificativă a funcționalității, afectând capacitatea individului de a efectua activități zilnice curente, de a merge la școală sau la serviciu, de a participa la activități sociale și de a menține un echilibru emoțional.
Încărcătura cauzată de migrenă se extinde dincolo de persoanele care suferă de această afecțiune, implicând și familiile acestora, comunitățile din care fac parte și întreaga societate, din cauza efortului economic și medical generat de tratamentul acestei afecțiuni.„, adaugă dr. Elena Terecoasă, neurolog, șef lucrări Spitalul Universitar de Urgență București.
Este esențial să recunoaștem dizabilitatea cauzată de migrenă ca o preocupare reală în domeniul medical, promovând o mai bună conștientizare și acces la tratamente eficiente pentru a îmbunătăți viața celor care trăiesc cu această afecțiune și, în cele din urmă, pentru a reduce impactul său asupra societății.
Asociația CREDU lanseaza un studiu
Cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului 2023 asociația CREDU a lansat un studiu dedicat nevoilor neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România, care poate fi accesat la https://forms.gle/5mKcaE7793CXsC6w7.
În acest an o atenție deosebită în România este acordată accidentelor vasculare cerebrale, fiind în lucru Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare. Anual un număr de aproximativ 50-55.000 de persoane fac un accident vascular cerebral ischemic (AVCi).
“Din 100 de pacienți cu AVCi acut, între 15 -20 vor deceda pe parcursul primelor 3 luni, iar alții 30-40 vor avea o dizabilitate neurologică importantă – această dizabilitate poate afecta capacitatea de a se deplasa, de a comunica, de a-și îndeplini activitățile zilnice sau de a-și gestiona în mod independent nevoile de bază, și este asociată cu costuri sociale și familiale ridicate.
Situația este și mai dramatică pentru AVCi severe cu ocluzie de vas mare (aproximativ 20-40% din cazuri), pentru care în lipsa unui tratament peste 30% din pacienți vor deceda și între 50-80% dintre supraviețuitori vor rămâne cu dizabilitate neurologică severă.”, atrage atenția dr. Răzvan-Alexandru Radu, neurolog cu competență în neuroradiologie intervențională în cadrul Spitalului Universitar De Urgență București.
Despre AVC
În prezent doar 5% dintre pacienții cu AVCi au tratament farmacologic și sub 1% tratament intervențional. Principalele mijloace de reducere a impactului asupra populației generale și asupra bugetului de stat al dizabilității post-AVC sunt creșterea bugetului alocat tratamentelor, susținerea dezvoltării rețelelor moderne de AVCi de către autoritățile locale și crearea de centre de neuro-reabilitare la nivel național cu echipamente moderne și specialiști.
Prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul sănătății creierului, dizabilitatea asociată tulburărilor creierului poate fi redusă. În această Zi Mondială a Creierului, #WorldBrainDay2023, sunteți invitat/ă să vă alăturați efortului global de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele cu tulburări neurologice!
=====
Despre Asociația Credu
Asociatia CREDU – Creative Education a fost înființată din dorinta de a promova conceptul de educație creativă în sănătate. În ultimii ani, s-a dedicat organizării unor serii de proiecte online și offline adresate adulților sau copiilor, care au avut ca obiectiv informarea și conștientizarea unor teme importante din domeniul sănătății.
Persoană contact:
Oana Voicu, președinte asociația Credu