Asociația Smiling Eyes a demarat proiectul „Viața unui copil stă în mâinile părinților săi!”

Asociația Smiling Eyes, prin programul Start ONG, a dat startul atelierelor gratuite de sprijin pentru părinții copiilor cu dizabilități și frații acestora

 

Pe data de 25 mai 2019, Asociația Smiling Eyes a demarat proiectul „Viața unui copil stă în mâinile părinților săi!” prin primul eveniment al proiectului, ce are ca scop scăderea gradului de vulnerabilitate și îmbunătățire a competențelor parentale și de socializare prin suportul oferit din partea specialiștilor către părintii și frații copiilor cu dizabilităti.

Proiectul a pornit de la nevoia pe care specialiștii au identificat-o, în urma experienței în lucrul cu părinții copiilor cu dizabilități, anume că aceștia necesită să le fie acordată o atenție sporită, să beneficieze de îndrumare și suport și, nu în ultimul rând, au nevoie să fie ascultați, înțeleși de către cineva care nu îi judecă, cineva care le poate oferi ajutor.

Sâmbătă s-a dat startul evenimentelor în  cadrul cărora vor fi abordate teme precum: modalități generale de stimulare a copiilor cu dizabilități, viață sănătoasă – alimentația, câștigarea autonomiei pentru: toaletă, îmbrăcat și masă, educația motorie, igienă dentară, gestionarea problemelor comportamentale, trebuie să le vorbim copiilor despre dizabilitatea lor, viață  impreună și pentru copiii cu dizabilități.

În cadrul primului workshop, ce a avut tema Modalități generale de stimulare a copiilor cu dizabilități, părinții au fost ajutați să conștientizeze rolul lor în procesul de câștigare a autonominei copilului lor. Cu cât un copil devine mai autonom cu atât este mai fericit, iar părinții au înțeles care este cel mai mare pericol educațional. Părinții riscă să se tranforme în „proteza vie”, a propriilor copii. Acest eveniment a fost un pilej ca părinții să împărtășească experiențele lor cu specialiști și să primească raspunsuri din partea acestora la toate întrebările pe care le au privind dezvoltarea copiilor cu dizabilități.

Evenimentele din cadrul proiectului „Viața unui copil stă în mâinile părinților săi!” vor fi structurate în 8 workshop-uri și 36 de grupuri de suport gratuite ce se vor ține la sediul Asociației Smiling Eyes din București, Strada Știrbei Vodă, nr. 27, și vor avea ca grup țintă atât părinții copiilor cu dizabilități, cât și frații acestora. Înscrierea la evenimente se face în limita locurilor disponibile. Mai multe informații pot fi consultate prin accesarea paginii de facebook a Asociației și a site-ului acesteia.

 

Psihologul Ionica Ștefan, care va fi și gazda workshop-urilor și a grupurilor de suport în cadrul Școlii Părinților, va veni în întâmpinarea participanților cu sfaturi practice și adaptate pentru fiecare tematică pentru o implementare facilă și pentru a oferi suport problemelor ridicate de către părinți și de frații copiilor cu dizabilități. Gradul de satisfacție va fi măsurat la sfârșitul fiecărui atelier prin formularele de feedback, iar la finalul proiectului, beneficiarii vor răspunde la un scurt chestionar pentru a observa în ce măsură informațiile acumulate vor influența și vor impacta dezvoltarea armonioasă și autonomia copiilor.

          Asociația Smiling Eyes facilitează accesul la educație, terapie și integrare socială a copiilor cu nevoi speciale și familiilor acestora prin servicii complete și integrate. Intervenția timpurie stă la baza succesului și evoluției persoanelor cu dizabilităti iar implicarea părintilor în evoluția copiilor este esențială atâta timp cât sunt bine informați și au parte de sprijin de specialitate.

        Proiectul „Viața unui copil stă în mâinile părinților săi!” este sponsorizat prin programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative, iar domeniile pe care programul le vizează sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta asociația la numărul de telefon 0767 090 958 sau prin e-mail la adresa mihaelacostandache.smilingeyes@gmail.com.