Care crezi că sunt calitățile unui bun profesor?

Pentru că este Săptămâna Educaţiei pe instilulmeu.ro ne-am întrebat ce înseamnă să fii un profesor bun, într-o lume în care şcoala pare să nu mai fie luată în serios de mulţi. A cui să fie vina? Oare şi profesorii au nevoie de o educaţie aparte?

Profesorul este un model în viața unui copil. Este cel care îl învață să facă primii pași în drumul lung al experienței, plin de obstacole. Când părinții pierd din puterea pe care o aveau asupra copiilor lor, profesorului îi revine sarcina de a influența educația și în sfârșit evoluția copilului.

Pentru asta nu este nevoie doar de compețențe didactice sau de specialitate, ci și de abilități empatice și sociale. Așadar, să ai competențe pedagogice și de specialitate este important, dar nu este suficient pentru a fi cu adevărat un profesor apreciat, iubit și respectat de elevii tăi.

Citește și informează-te cu privire la calitățile pe care părinții și tinerii le consideră drept cele mai importante pentru această meserie și află cum te poți apropia de imaginea unui profesor ideal, ca pedagog.

Creativitate și empatie

În primul rând, calitățile unui bun profesor implică abilităţile de a pătrunde în viața interioară a grupului de elevi, de a-i înțelege și de a le accepta nevoile și preocupările. Abilitățile empatice oferă o perspectivă asupra lumii, aşa cum este văzută prin ochii celor mici și inofensivi, având astfel posibilitatea regăsirii imaginii nealterate a vieții de zi cu zi.

Pentru a trezi curiozitatea și interesul elevilor tăi trebuie să îi poți motiva, folosindu-te de creativitate și de metode inspirate de predare. Trebuie să ai o metodă de lucru diferită care să te scoată din anonimat. Acesta este motivul pentru care elevii se bucură de cursurile unor profesori și le așteaptă cu nerăbdare.

Dragostea pentru copii are și ea un rol important în dezvoltarea unui pedagog. Un bun profesor știe ce și cum să transmită, dar are și o capacitatea deosebită să îi iubească pe copii. Atitudinea profesorului față de întreaga clasă este decisivă în relațiile dintre elevi.

Dacă acesta îi tratează cu respect, înțelegere, iubire și îi apreciază pe fiecare în parte, nefăcând discriminări, procesul didactic va fi simplificat. Empatia însă nu este o calitate prea des întâlnită.

Simțul umorului

Un simț al umorului fin poate să reducă barierele dintre voi și poate să domolească o atmosferă tensionată. Ca să câştigi respect și ca să poţi merge mai departe în această meserie este important să știi cum să îi faci să râdă pe copii. Acest lucru te va ajuta să câștigi popularitate.

Pasiune și dăruire profesională

Un profesor care-și face meseria în grabă va atrage cu greu elevi interesați de materia pe care acesta o predă. Pentru a insufla plăcerea învăţării despre stalagmite și stalactite, despre corpul uman sau despre fenomenele meteorologige este nevoie de pasiune. Profesorul trebuie să transmită elevului pasiunea sa pentru lectură, documentare şi interesul faţă de acumularea a cât mai multor informații de cultură generală.

Un bun comunicator

Printre calitățile unui bun profesor, cele mai importante sunt tactul și talentul pedagogic, capacitatea de a forma mintea tinerilor, de a preda în mod creativ și de a nu se limita la un monolog plictisitor. De multe ori, nu ceea ce spune un profesor este important, ci felul în care acesta o spune. Încercarea neinspirată de a preda o lecție folosind un lung monolog plictisitor nu va stârni niciodată interesul elevilor, ba mai mult îi va deranja, făcându-i să se simtă complet ignorați într-un singur ceas.

Modul în care un profesor comunică este esențial, iar dacă acesta găsește moduri atractive de a transmite informația (cum sunt prezentările power point, de exemplu) și încearcă o interacțiune adevărată cu elevii săi, rezultatele se vor observa imediat.

Trebuie evitate relațiile închistate, specifice modelului autoritar, pentru că sunt dăunătoare și dau impresia de superficialitate și de neimplicare.

O atitudine pozitivă

Nu-l pedepsi pe elev! Sau cel puțin, când vrei să faci asta, rezumă-te la o lecție pe care vrei să i-o aplici. Nu exagera și nu-ți vărsa nervii pe cei firavi.

Talent oratoric

O simplă sistematizare a informației nu ajunge. Este nevoie și de talent oratoric, măiestrie pedagogică și tact. Este important ca profesorul să știe ce tonalitate și ce volum al vocii să folosească, pentru a capta atenția elevilor săi, să știe când să se oprească, pentru a le stârni interesul  sau cum să încheie un discurs remarcabil.

Isabelle Perianu

Sursa foto: careerealism.com