Cartea săptămânii mamelor: Cerul din burtă, de Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie este autoarea care a reuşit să eternizeze, în romanul Cerul din burtă, perioada fascinantă a celor nouă luni de sarcină.

„A aştepta un copil a devenit pentru locuitorii României, vreme de peste două decenii, un motiv de stres major. Profundă, fermecătoare, cartea Ioanei Nicolaie reprezintă şi o exorcizare a unor sentimente negative, o intrare firească, modernă în normalitate. Sunt sigură că, în literatura română, Cerul din burtă marchează o dată” Gabriela Adameşteanu.

„Proprie Ioanei Nicolaie este învăluirea biograficului crud într-o aură tandră, aproape feerica, de imagini şi afecte. Ceea ce rezultă este o stranie, insolită monografie poetică a femeii gravide. Undeva, relatând o aşteptare în anticameră, naratoarea notează: «între femeile acestea îmi par desigur o mască. Trag aer în piept să încap cât mai bine în rând». Cerul din burta este însă un volum care nu «încape» în rând. Nu ştiu să mai existe o carte de acest tip – la un astfel de nivel poetic – în literatura română” Paul Cernat.

Ioana Nicolaie (n. 1974) a debutat în 2000 cu volumul de versuri Poza retuşată. A mai publicat: Nordul (2002; trad. germ., 2008), Credinţă (2003), Cenotaf (2006), Aventurile lui Arik (2008). Este prezentă în mai multe antologii şi volume colective, dintre care: Poésie: Roumanie, territoire d’Orphée (2003), Generaţia 2000 (2004), Cartea cu bunici (2007), New European Poets (2008).