Cartea săptămânii:“Profesia de relaţionist”, Bernard Dagenais

Încă de acum 100 de ani, de când a apărut prima carte de relaţii publice, din ce în ce mai mulţi autori au fost preocupaţi de acest domeniu. Aşa se face că în anul 2002 apare la editura Polirom cartea lui Bernard Dagenais intitulată “Profesia de relaţionist”.

Bernard Dagenais este un cunoscut profesor de relaţii publice, al departamentului de Informare şi Comunicare, din cadrul Universităţii Laval. Şi-a început cariera de relaţionist acum 20 de ani, practicând iniţial profesia de jurnalist, apoi de agent de informare şi consilier de presă, în ministerele Guvernului Quebec.

Având în vedere faptul că relaţioniştii sunt “o rotiţă esenţială şi se află în inima schimburilor sociale” cei care practică acest domeniu au devenit din ce în ce mai importanţi, în societate. Cartea răspunde la întrebările esenţiale pe care un om şi le pune, întrebări care structurează întreaga carte: „De ce se practică relaţiile publice?”, „Ce înseamna relaţii publice?”, „Cum se diferenţiază relaţiile publice ce propagandă, publicity, advertising, lobby, marketing?”, „Cine poate practica această meserie?”, „Cum se formează un relaţionist?”, „Cum se organizeză profesia?”, „Care este imaginea relaţionistului?”

Cartea abundă în exemple şi strategii/tehnici utilizate de relaţionişti, profesia fiind descrisă, într-un mod obiectiv, atât din perspectivă teoretică, cât şi din perspectivă practică.

Autorul, un practicant în relaţii publice, încearcă să răspundă sistematic, prin exemplificări şi printr-un limaj accesibil tuturor, întrebărilor de mai sus. Aşadar, el începe prin explicarea nevoii de a practica relaţiile publice, de unde rezultă şi rolul lor: de a informa, de a crea un climat de simpatie, de a gestiona o provocare, de a rezolva o problemă, de a dezvolta o imagine, de a influenţa opinia publică şi pentru a comunica.

Ultima funcţie este cu siguranţă cea mai importantă întrucât nu există domeniu în care să nu existe comunicare.

Sistematic, el explică ce sunt relaţiile publice, apelând la definiţia lui Rex Harlow. Astfel, relaţiile publice reprezintă o stare de spirit, un instrument de gestiune, o îndemânare, o artă şi o ştiinţă, o profesie exigentă (căci celui ce practică această profesie nu i se iartă nicio greşeală), un sistem de valori, o practică asupra realităţii.

Această meserie este printre cele care se aseamănă, cu o multitudine de domenii. Asta la prima vedere, întrucât relaţiile publice diferă de marketing, lobby, advertising, publicity, propagandă prin scopuri, obiective şi tehnici ,de a pune în practică strategiile.

Este adevărat, totuşi, că relaţiile publice îmbină câte puţin din fiecare, dar într-o mică măsură.

Profesia de relaţionist este descrisă foarte bine de către Bernard Dagenais, prin multitudinea de roluri pe care acesta le îndeplineşte: rol de analist, de strateg, de imaginaţie, de creativitate, de specialist, de logistică, de cercetare.

Imaginile care se asociază cu relaţionistul sunt descrise, întocmai, în această carte: relaţionist monden, agent de presă, manipulator, ventilator, spin-doctor, docil, schizofrenic, nebunul regelui, ambalator, mercenar, gestionar de imagini, machior, vânzător de produse, avocat, pompier, democrat sau temerar.

Toate aceste imagini îi sunt atribuite, spune autorul, din cauza faptului că cei care analizează nu dispun de o pregătire reală, sau nu cunosc, întocmai, ce presupune acest domeniu.

Cartea surpinde elementele definitorii ale profesiei de relaţionist, meserie din ce în ce mai căutată şi necesară în societate. Prin structura pe care o alege autorul, sistematică şi uşor de înţeles, adăugându-i o multitudine de exemple din propria sa experienţă şi nu numai, cartea se adresează atât specialiştilor şi profesioniştilor în domeniul, cât şi celor care au ales să urmeze o astfel de facultate.

Strategiile şi tehnicile dezvăluite în carte, ajută la buna gestionare a imaginii unei organizații şi, implicit, aduce succesul.

Din perspectivă practică, studenţilor le va fi mult mai uşor să răspundă la crunta întrebare “Ce vei fi după ce termini Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice?”, dar, cel mai important, vor afla mult mai multe secrete ale meseriei.

Andreea Onofriesei

Sursa foto:

themedialogist.wordpress.com