Ce conține, de fapt, mâncarea de la Fast Food

Graba si agitatia care caracterizeaza secolul in care traim au dus la dezvoltarea industriei de mancaruri fast-food, care permite oamenilor sa manance consistent si rapid cand sunt pe drum sau la serviciu, si de regula cu un cost nu foarte mare.

Ce conține, de fapt, mâncarea de la Fast Food

Oamenii nu prea stiu insa ce mananca din pachetele restaurantelor de tip fast-food, iar unii aditivii care pot fi gasiti in aceste alimente sunt periculosi, putand duce la aparitia unor probleme de sanatate, relateaza ziare.com

Potrivit Listverse, iata cativa dintre acestia.

1. Dioxid de sulf 

Aceasta substanta are rol de conservant si poate fi gasita in fructe si legume, precum si in unele bauturi fara alcool. Dioxidul de sulf distruge insa vitamina B1 si a provocat moartea a 12 persoane care aveau sensibilitate la el.

2. Nitrati

Acestia au fost utilizati initial ca si conservanti pentru carne si branzeturi, contribuind la culoarea si gustul acestora. Oamenii care ingera nitrati regulat pot avea parte insa de efecte adverse ca dureri de cap si dificultati in transportarea oxigenului de catre sange.

3. Dioxid de silicon

Dioxidul de silicon este o substanta care impiedica bucatile de carne procesata sa se lipeasca intre ele. Aparent este sigur pentru consum.

4. L-cisteina

Aceasta este un aminoacid care face aluatul mai usor de manevrat. Principala sursa din care este obtinuta consta insa in penele de rata, iar sursa originala era parul uman. Circa 80% dintre fast-food-uri folosesc substanta provenita din pene de rata.

5. Dimetilpolisiloxan

Aceasta substanta, care este folosita printre altele si la procesul de fotocopiere, este utilizata in industria fast-food ca un agent care impiedica formarea de spuma in vasele mari cu ulei. Prin urmare, tot ce este prajit in baie de ulei la un fast-food contine si urme de dimetilpolisiloxan.

6. Acid carminic

Acidul carminic este un colorant care mai este cunoscut si sub denumirile rosu natural 4, carmin sau Crimson Lake, si care poate fi gasit in multe produse alimentare, de la bauturi nealcoolice la deserturi, gemuri si gelatine. Substanta este facuta insa din cosenile – insecte originare din Mexic. Colorantul este obtinut dupa ce femelele acestei specii sunt ucise, uscate si apoi zdrobite.

7. TBHQ

Acesta este un conservant derivat din petrol, care este folosit la produse de infrumusetare, lacuri si vopsele, dar si in diverse produse de tip fast-food. Ingerarea a 5 grame din aceasta substanta te poate omori, iar un gram te poate imbolnavi serios.

Este drept, e nevoie sa consumi circa 5 kilograme de McNuggets pentru a ingera o cantitate atat de mare de TBHQ, dar oricum este destul de surprinzator ca Administratia Americana pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor a aprobat folosirea acesteia pentru consum, chiar si daca este limitata la 0,02% din continutul de ulei si grasime al produsului.

8. “Pink Slime”

Acest aditiv care este folosit pentru curatarea carnii de bacterii este tratat cu hidroxid de amoniu, o substanta care ucide orice bacterie. Si, desi aditivul este legal, iar Departamentul American de Agricultura il catalogheaza ca fiind “in general sigur”, McDonald’s a renuntat sa il mai utilizeze dupa un scandal mediatic pornit de la o emisiune a lui Jamie Oliver, in care acest bucatar denunta folosirea lui.

Pentru cei curiosi, iata si ce contine preparatul numit Chicken McNuggets, potrivit site-ului McDonald’s. Conform sursei, produsul are si cateva vitamine in faina imbogatita, dar si aditivi alimentari.

Ingrediente: pui dezosat, apa, amidon modificat, sare, extract de drojdie, amidon din grau, arome naturale (sursa vegetala), ulei de sofran, dextroza, acid citric, fosfati de sodiu, faina imbogatita (faina de grau albita, niacina, fier, mononitrat de tiamina, riboflavina, acid folic), faina de porumb, amidon modificat, afanatori (bicarbonat de sodiu, pirofosfat acid de sodiu, monocalciu fosfat, lactat de calciu), condimente, amidon din porumb.

Sunt prajite in ulei vegetal (ulei de rapita, ulei de porumb, ulei de soia, ulei de soia hidrogenat, cu TBHQ si acid citric pentru a pastra prospetimea), tratat cu dimetilpolisiloxan.