Ce fructe preferi în sezonul cald?

Afară deja a început să se încălzească şi stăm cu gândul la vara care va veni şi tot ce implică: zile călduroase, haine subţiri, dar şi fructe sănătoase şi proaspete la piață.

Cu siguranţă nu sunt singura care apreciază fructele de vară. Dar ce conţin ele de fapt? Cu ce ne ajută în afară de gustul delicios pe care îl au?

Cireşele, de exemplu, reprezintă o sursă importantă de potasiu, mangan, magneziu şi cupru, acestea pe lângă fier, fosfor sau calciu. În materie de vitamine, cireşele sunt la fel de bogate: sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A şi vitamina B6. Pentru dietă, este necesar să ştiţi că 100g de cireşe sunt echivalente cu 63 de calorii.

Ce fac ele pentru noi? Păi reduc durerea artritei şi durerile de cap. Sunt folosite, de asemenea, în caz de greaţă sau ameţeli, în tratarea bronşitei, a astmului şi diareei cronice. Cel mai important: cireşele pot reduce riscul de infarct sau de cancer cu până la 50%.

Căpşunile, alte fructe roşii care ne îndulcesc zilele de vară. Sunt o sursă importantă de potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, calciu şi fier. În acelaşi timp, căpşunile conţin mai multă vitamina C decât citricele. La suta de grame, fructele conţin doar 32 de calorii, din care majoritatea carbohidraţi. Sunt cunoscute în medicină datorită proprietăţilor de scădere a riscului de apariţie al cancerului şi descresc presiunea sângelui, fapt ce ajută la împiedicarea infarctului.

Caisele sunt cunoscute pentru conţinutul de vitamina A care protejează vederea, iar, datorită cantităţii de fibre, caisele devin mai mult decât necesare pentru a ocoli probleme digestive. Reprezintă o sursă valoroasă de vitamina C şi E, dar conţin şi potasiu, cupru, fier, cu urme de calciu şi zinc.

Pepenele roşu este un fruct important pe zilele toride şi conţine vitaminele A şi C. Nu este foarte bogat în minerale dar are cantităţi considerabile de potasiu, mangan, magneziu şi cupru. Ajută la îmbunătăţirea sănătăţii prin capacitatea de prevenire a bolilor cardio-vasculare şi a cancerului de colon, de prostată sau de sân. Dar nu în ultimul rând, reprezintă o sursă de energie.

Aşadar, dacă aveți poftă de ceva răcoritor și sănătos totodată, atunci când soarele arde pe cer, mergeţi până în piaţă şi faceţi o aprovizionare serioasă de fructe de sezon.

Deşi astăzi le putem găsi în supermarketuri, oricând în timpul anului, varianta cea mai gustoasă rămâne aceea de a le consuma, în sezonul apariției lor.

Cătălina Airimioaei

Surse foto:

mistocareala.ro

tescorealfood.com

bcstrawberries.blogspot.com