Poate că ți s-a întâmplat să ai parte de zile în care ţi-a fost greu să te trezeşti, iar dacă, într-un final ai reuşit, ai rămas cu starea de somnolentă şi nu-ţi doreai decât să ajungi acasă să dormi.
Uneori te păcălești spunând că ai această stare din cauza vremii mohorâte care te moleșește, îți ia până şi ultima picătură de energie și te îmbie la somn. Da, poate şi vremea de afară este o cauză a acestei stări. Şi totuşi, această stare îşi poate face apariţia oricând, indiferent de vreme, momentul zilei sau anotimp. Iarna dăm vina pe vreme, primăvara pe astenie.
Pentru tot ce s-a scris mai sus, există o denumire – narcolepsie (boala somnului) şi se poate manifesta oriunde şi oricând: la serviciu, în timp ce vorbim sau conducem maşina, într-un interval de timp cuprins între 30 secunde şi 30 minute, uneori chiar mai mult.
Să nu crezi că orice stare de somnolenţă este, de fapt, narcolepsie. Simptomele acestei afecţiuni sunt:
– somnolenta excesivă
– oboseala extremă
– imposibilitatea de a te mişca sau a vorbi imediat ce te trezeşti
– slăbiciune musculară, în urma unor emoţii puternice (această slăbiciune musculară poartă numele de cataplexia)
– probleme cu vederea (vedere dublă)
– imposibilitatea de a te concentra
– probleme cu somnul sau chiar insomnie
Narcolepsia este o afecţiune cronică, ereditară ce îşi are debutul în adolescenţă. Primele simptome îşi fac apariţia în viaţa adolescenţilor chiar şi de la 15 şi 30 de ani.
Te trezeşti tot obosit şi somnoros indiferent de câte ore dormi şi simţi că ai putea dormni zile în şir?
Te simţi slăbit/a atunci când eşti agitat/a?
Ţi-e frică să nu adormi în timp ce conduci, înoţi, mănânci etc?
Ai membrii în familie sau rude care suferă de narcolepsie?
Dacă răspunzi cu da la cel puţin la o întrebare de mai sus, este posibil să suferi de această afecţiune. Nu te speria, nu ai de ce, dar trebuie să mergi la medic.
Ca să te linişteşti puţin vreau să-ţi spun faptul că majoritatea persoanelor care suferă de narcolepsie au parte de o viaţă normală. Un om care are această afecţiune, se poate bucura de tot confortul, chiar dacă trebuie să urmeze un tratament pentru narcolepsie.
Referitor la tratamentul pentru un narcoleptic, acesta nu este în totalitate medicamentos, ci dimpotrivă, se acţionează la nivelul simptomelor, pentru ca bolnavul să fie ținut treaz în timpul zilei și să aiba parte de un program de somn prestabilit.
Din tratament face parte şi evitatea, pe cât posibil a stesului, a furiei, a emoţiilor puternice şi a situaţilor care ar putea să înrăutăţească starea de sănătate a individului.
Narcolepticul nu trebuie să consume alcool sau să urce la volan (dar dacă este absolut necesar, atunci să conducă prudent).
În tratarea narcolepsiei este folosit un psihostimulent (methylphenidate) care ajută la creşterea stării de veghe şi a performanţelor narcolepticului, iar ca şi stări adverse ale acestui psihostimulent putem enumera: nervozitatea şi insomnia.
Pentru tratarea somnolenței excesive este utilizat şi un alt stimulent, modafinilul – tratează oboseala, iar pacienţii sunt active, revigoraţi, energici.
Chiar dacă ai simptomele prezentate mai sus şi testul făcut indică faptul că eşti suferind, mergi la medic pentru un diagnostic şi un tratament corect, altfel viața ta socială va avea de suferit.
Laura Apetroaie