Ce știi și ce nu, despre menopauză

În diversele scrieri care i-au fost consacrate de-a lungul timpului, menopauza pare a fi expresia unei vârste critice. Ea marcheză moartea uterului, perceput ca atribut primordial al femeii, și sfârșitul menstruației. Menopauza este deci purtătoarea unei puternice forțe simbolice.

În ce priveşte transformările hormonale care apar, menopauza antrenează frecvent o stare de depresie şi nu trebuie să ezităm să cerem ajutorul medicului pentru a depăşi această piedică.

Multe femei îşi trăiesc menopauza ca pe începutul sfârşitului lor. Într-adevăr, capacitatea lor de a avea copii dispare. De asemenea, este semnul îmbătrânii.

Depresia des întâlnită la 50 de ani, este fără îndoială agravată de sentimentul de descalificare pe care îl putem resimţi într-o lume care pledează pentru un corp tânăr şi sexy, discreditând experienţa maturităţii în favoarea rapidităţii şi a spontaneităţii.

Totuşi, la 50 de ani o persoană are, statistic, aproape o jumătate de viaţă în faţa sa. În plus, până la această vârstă, femeia învaţă multe şi înmagazinează adesea o bogăţie interioară pe care este păcat să o ignorăm.

Totodată, nu există niciun motiv pentru care trebuie să îşi înceteze viaţa afectivă şi socială, profesională, relaţională, culturală sau sportivă.

Deoarece ridică întrebări intime legate de matenitate şi feminitate, această perioadă nu poate fi traversată decât în manieră singulară. Nu există menopauză standard. Unele femei se vor simţi eliberate de reguli şi îşi vor trăi această întorsătură a vieţii ca pe o a doua tinereţe, în timp ce altele vor traversa un episod depresiv.

Totul depinde de cum se manifestă profuzimile inconştientului: doliul maternităţii, frica de moarte şi dificultatea de a disocia procreaţia de sexualitate.

La 50 de ani, femeile trebuie să fie conştiente că sunt la jumătatea vieţii şi că această maturitate la permite să trăiească noi satisfacţii personale. Pentru asta, trebuie să-şi acorde însă mijloacele necesare. În primul rând: să renunţe la ideile preconcepute.

O dată eliberate de povara maternităţii, femeile îşi pot îmbogăţi sexualitatea şi accede în o comunicare carnală mai intensă şi mai serenă.

Într-un cuplu, o menopauză acceptată firesc de către femeie, nu pune nicio problemă partenerului ei. Disociată de maternitate, menopauza poate chiar să ridice inhibiţii inconştiente.

Să-ţi simţi corpul şi sexul vii, să îndrăzneşti să îşi trăieşti viaţa sexuală de femeie matură este o decizie proprie. Aveţi totuşi în minte că menopauza poate să fie o perioadă înfloritoare a vieţii care vă poate aduce numeroase satisfacţii.

Menopauza corespunde cu oprirea funcţionării ovarelor şi apare în media la 51,3 de ani. Potrivit femeilor, aceasta poate surveni între 40 şi 55 de ani.

Tratamentul hormonal substitutiv este rezervat în special celor care suferă de bufeuri- valuri de căldură- dureri articulare, nervozitate sau creşteri în greutate. Durata acestui tratament este de obicei egală cu perioada în care ne confruntăm cu probleme de gen şi care se întinde pe o perioadă  de patru sau cinci ani.

Compuşii steroidali, derivaţi din plante reprezintă tratamente hormonale utilizate cu frecvenţă, deşi eficacitatea lor este variată şi nu există studii privind riscurile asociate unui consum pe termen lung.

Medicina alternativă, acupunctura, homeopatia, meditaţia, propun numeroase opţiuni interesante pentru a diminua disconfortul resimţit în această perioadă.

Exerciţiile fizice permit eliminarea tensiunii nervoase, a limitării creşterii în greutate şi, totodată, diminuează bufeurile şi alte probleme specifice menopauzei.

Sursa foto:

www.dailymail.co.uk