Ce sunt puncţiile mamare şi cum se realizează

Biopsia de sân prin puncţie percutană constă în recoltarea  din tumora mamară de fragmente tisulare pe se vor efectua analize histopatologiece și imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul şi protocolul terapeutic. Această procedură este indicată atunci când, la mamografie sau ecografie, a fost descoperită o tumoră sau un nodul mamar și se urmărește ca prin analiza la microscop să se descopere dacă ţesutul prezintă celule canceroase sau nu.

Tipuri de puncţii

O biopsie de sân poate fi făcută în mai multe moduri, însă toate acestea urmăresc extragerea unei porţiuni de ţesut spre a fi analizată la microscop. Biopsia se poate realiza prin puncţie – biopsie ghidata (se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie) sau biopsie deschisa. Tipurile de puncţie diferă prin metoda de recoltare a acestui ţesut:

  • Puncţia aspirativă (citologică)

     Reprezintă o tehnică bine tolerată de către pacienţi, prin care se obţine un rezultat rapid. Efectuată sub ghidaj ecografic şi de obicei în absenţa unei anestezii locale, puncţionarea poate fi făcută asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subţire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lunigmea de 3,8-4 cm.

Puncțiile aspirative pot fi utilizate pentru obținerea unui diagnostic citologic în cazul unor formațiuni solide (mai puțin complete însă decât în cazul puncțiilor cu ac gros) sau pentru aspirația unor formațiuni chistice.

Chisturile şi colecţiile lichidiene sunt uşor de aspirat prin puncţia percutană cu ac fin.

Avantajele puncţiei fine aspirative mamare constau în uşurinţa efectuării, în minimul de efecte secundare şi complicaţii şi în rapiditatea eliberării rezultatului. Dezavantajele constă în faptul că materialul obținut la aspirație poate fi nesatisfăcător (acelular) și este necsar un medic citopatolog specializat pe patologia mamară.

  • Puncţia mamară cu ac gros (histologică)

Printr-un ac special-trocar se prelevează un fragment din ţesutul de la nivelul tumorii. Acul are calibru de 14-16 G şi 10 cm lungime. Zona în care urmează a fi făcută incizia va fi anesteziată  local, iar acul va fi introdus în ţesutul mamar și se va extrage fragmentul din nodulul suspect. Rezultatul în urma acestei puncţii se eliberează în 5-7 zile; în cazul unor tumori maligne fragmentele sunt supuse și unor teste imunohistochimice.

Puncţiile biopsii mamare sunt recomandate și de preferat pentru obținerea unui diagnostic histo-patologic, deoarece sunt puţin invazive şi presupun riscuri mici, complicaţii reduse şi o recuperare mai rapidă decât în cazul unei biopsii excizionale. Cicatricile sunt absente, acestă manevră putând duce la evitarea unei intervenţii mamare, în cazul unui diagnostic de benignitate.

În ce constă procedura de puncţie biopsie mamară?

Zona sânului este acoperită cu un câmp steril, este dezinfectată şi în general anesteziată, fiind apoi pătrunsă pentru a preleva eşantionul care va fi analizat, examinat histologic. Interventia constă în introducerea unui ac pentru a recolta mai multe fragmente de ţesut, de obicei 5 în cazul unei formatiuni solide.

Procedura durează în jur de 30 minute şi este urmată de o compresie manuală asupra zonei puncţionate. Pacienta trebuie să evite efortul fizic pentru cel puţin următoarele 24 de ore şi va fi nevoită să poarte un bandaj elastic compresiv în jurul bustului. Dacă apar dureri, acestea pot fi calmate prin administrarea unor tratamente recomandate de medic. Înainte de efctuarea puncției nu se iau tratamente anticoagulante sau antiagregante 3-4 zile (ex.:  aspirină, aspenter, heparină).

 „Puncţia mamară nu presupune internarea pacientei, fiind foarte rapidă şi eficientă în confirmarea sau infirmarea unui diagnostic.  Efectele secundare sunt minime şi în general constau în echimoze şi dureri minime, riscul de infecţie la locul inciziei fiind foarte redus”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor in ştiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar şi a colului uterin, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice. Expertiza şi ultraspecializarea medicilor se concretizează în servicii medicale profesionale care au ca scop evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientelor printr-un diagnostic precis şi rapid.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro, http://www.facebook.com/donnamedicalcenter?ref=ts&fref=ts şi blogul www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat in cladirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti si functioneaza de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 20.00. Consultatiile se fac pe baza de programare online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau la telefon 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.