Auzim şi citim în reviste de orice gen despre importanţa antioxidanţilor în alimentaţia zilnică. Dar ce ştim, în mod concret despre ei?
Andreea Iftimie, medic estetician si manager al companiei See.Try.Buy ne-a detaliat într-un interviu informaţiile pe care nu trebuie să le omitem în cunoaşterea noastră despre antioxidaţi.
ISM: Există o confuzie tot mai mare la nivel de percepţie a publicului între antioxidant şi detoxifiant. Care sunt diferenţele majore dintre aceşti doi termeni?
Andreea Iftimie: Antioxidant – aşa cum îi spune şi numele, acţionează împotriva oxidării. Oxidarea se produce în prezenţa oxigenului, fără de care nu putem trăi, dar care este atât prieten, cât şi duşman.
Radicalii liberi de oxigen sunt nişte compuşi reziduali ai oxigenului. Aceştia prezintă lipsa unuia sau a mai multor electroni de pe ultimul strat, fiind, din acest motiv, foarte dezechilibraţi şi, prin urmare, agresivi. Aceştia fură electonii altor molecule stabile, iniţiind, în acest mod, un întreg lanţ al oxidării şi reducerii.
Ceea ce ne salvează de oxidare sunt antioxidanţii, molecule ce se găsesc în organismul nostru (o parte) precum şi în legumele şi fructele de culoare intensă.
Detoxifiant – şi aici numele este destul de grăitor – se referă la acele produse care reuşesc să elimine toxinele din organism.
ISM: Cum acţionează antioxidanţii asupra radicaliilor liberi din organismul uman? Care sunt cauzele ce determina expunerea la radicalii liberi?
A.I.: Cauza principală de formare a radicalilor liberi o reprezintă însăşi expunerea la oxigen şi respiraţia. Radicalii liberi pot avea provenienţa internă, cât şi externă (poluare, expunere la soare)
ISM: Sistemul imunitar necesită o nutriţie bună. Există elemente nutritive cu rol deosebit în apărarea organismului de atacul radicalilor liberi. Care sunt acestea şi unde le putem găsi?
A.I.: Elementele nutritive sunt principala grupă de antioxidanţi de reţea, ce sunt compuşi din vitamine – A, C, glutation, acid lipoic, coenzima Q 10.
ISM: Dacă ar fi să facem un top al alimentelor bogate în antioxidanţi, care ar fi acestea?
A.I.: Cele mai bogate alimente în antioxidanţi sunt acele legume şi fructe intens colorate: afine, brocolli, pepene, tomate, pătrunjel etc
ISM: În prevenirea şi tratarea căror boli sunt folosite proprietatiile antioxidanţilor?
A.I.: Absolut toate bolile ce apar atât la oameni, cât şi la animale, au o cauză nutriţională. Antioxidanţii au rol esenţial în prevenţia şi tratarea atât a formelor de răceală, gripă, dar şi a bolilor grave precum cancerul.
ISM: Cum trebuie să fie folosiţi antioxidanţii pentru a avea efect protector?
A.I.: Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. În primul rând din alimentaţie, apoi din suplimentare, pentru ca legumele şi fructele pe care noi le consumăm nu mai au aceeaşi concetratie de vitamine şi minerale ca în trecut.
Există un aparat minune cu care se măsoară astăzi în mod neinvaziv şi nedureros concetraţia de antioxidanţi din corp, pe baza unui laser de culoare albastră care determină numărul de molecule de carotenoid aflate în pielea palmei – acest aparat se numeşte scaner biofotonic şi a fost realizat într-un laborator de cercetări din Statele Unite de către un medic german care studia legătura dintre degenerescenţa maculară la bătrâni şi nivelul scăzut de antioxidanţi.
Cu cât scorul obţinut este mai mare, cu atât protecţia antioxidanţilor este mai bună şi riscul de îmbolnăvire mai mic.
La noi în ţară, din păcate, nivelul de antioxidanţi este foarte foarte scăzut, văzându-se astfel efectul produs de stilul de alimentaţie tip fast-food şi preponderent carnivor.
ISM: Ce aspecte trebuie să fie luate în considerare atunci când se folosesc/administrează suplimente alimentare?
Este din sursă naturală sau de sinteză? Care este provenienţa materiei prime? Cum a fost selectată şi cultivată/recoltată? Conţine o cât mai mare şi echilibrată varietate de vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienti? Şi nu în ultimul rând: cum ştiu dacă se absoarbe? (aici vezi şi întrebarea anterioară cu scanerul biofotonic).
Andreea Iftimie, medic estetician si manager al companiei See.Try.Buy