Ce trebuie să ştim despre sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice denumit şi SOPC este cea mai frecventă formă de endocrinopatie, fiind prezentă în special la femeile cu vârste de peste 30 de ani.

Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezintă numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Afecţiunea se caracterizează prin amenoree, hiperandrogenism clinic sau biologic şi/sau aspect polichistic sugestiv al ovarelor. De obicei, simptomele apar la pubertate sau după creşterea în greutate dar nu este exclus debutul mai tardiv. În diagnosticare se foloseşte criteriul Rotterdam.

“Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interferează cu ovulaţia normală. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate şi alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic şi cel cardiovascular”, a declarat Dr.Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Cauzele chisturilor ovariene

Lipsa ovulaţiei, infertilitatea, pierderile premature de sarcină şi nivelul mare de hormoni androgeni sunt determinate de creşterea cantităţii de insulină din corp. În cazul ovarelor polichistice, anumiţi foliculi sub-dezvoltati se adună în ovare. Ovulele din aceşti foliculi nu se maturizează şi astfel nu pot fi eliberate, deci nu are loc menstruaţia.

O caracteristică esenţială a sindromului este rezistenţa la insulină. Atunci când o persoană este rezistentă la insulină înseamnă că celulele din organism nu mai răspund la acest hormon care circulă în sânge.

Simptome şi complicaţii

Tulburările menstruale (oligomenoree/amenoree) se datorează anovulaţiei cronice, 75% dintre femeile afectate suferind de infertilitate. Hiperandrogenismul se poate manifesta prin apariţia hirsutismului, acneei si alopeciei de tip masculin. Simptomele se manisfesta prin creşterea în greutate si a concentraţiei de testosteron că urmare a hiperinsulinemiei.

Pacientele cu SOPC au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, mai ales dacă sunt obeze, dislipidemie şi risc cardiovascular, hiperplazie edometriala şi cancer endometrial.

“Managementul SOPC implică scăderea în greutate, cu ameliorarea hirsutismului, menstrelor şi a fertilităţii. Ca şi medicaţie se foloseşte metforminul, care îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină având efecte spectaculoase asupra greutăţii, menstrelor şi funcţiei ovulatorii, si anticoncepţionalele orale. Blocanţii receptorilor androgenici se folosesc pentru tratamentul hiperandrogenismului şi amenoreei. Tratamentul infertilităţii se face cu metformin (controversat), inductori de ovulaţie, FIV sau cu metode chirurgicale (diatermia ovariană sau drilling ovarian laparoscopic).”, a adăugat Dr.Camelian Valentina Cimpoesu.

Începând cu luna februarie, Centrul Medical Focus în contract cu Casa de Asigurări, oferă consultaţie gratuită pacientiilor cu tirmitere de la medicul de familie.

Despre Centrul Medical Focus

Centrul Medical Focus este un prestator important în sfera serviciilor medicale, deoarece reuneşte trei aspecte care stau la baza unui act medical complet: aparatură de ultimă generaţie, o echipă medicală de renume şi specialităţi diverse, atât medicale cât şi chirurgicale, inclusiv un bloc operator modern, dotat la cele mai înalte standarde.

Centrul Medical Focus dispune de cel mai modern Bloc Operator şi Compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă, capabil să efectueze intervenţii chirurgicale prin spitalizare de zi. În acest fel pacientul poate să revină la domiciliu chiar în ziua intervenţiei medicale.

Printre tehnicile de actualitate, care diferenţiază Centrul Medical Focus de alte centre, se numără: elastografia sânului, examinarea OCT – tomografie în coerentă optică retiniană şi neurofiziologie – electromiografie (EMG).