Ce vin alegi în funcție de sezon

Așa cum vara ne punem pantaloni scurți și lăsăm pufoaica pentru vremea rece, tot așa, fiecare vin în parte are sezonul lui potrivit.

Alegerea vinului în funcție de anotimp este esențială pentru a putea aprecia băutura la adevărata ei valoare. Temperatura de afară poate avea un rol semnificativ în a te decide dacă un vin este sau nu pe placul tău. O primă recomandare ar fi să renunți la regula „de bază”: vinurile albe doar când e cald și vinurile roșii doar când e rece.

Să luăm anotimpurile pe rând.

Vara, vinurile albe cu aciditate mai ridicată sunt cele mai bune, poate nu pentru a-ți potoli în totalitate setea, dar pentru a te răsfăța cu notele de ierburi sau citrice. Tot vara, poți încerca și vinurile spumante. Chiar dacă sunt considerate băuturi pentru ocazii speciale, în sezonul cald bulele înțepătoare și reci sunt delicioase.

Pentru că primăvara deschidem sezonul salatelor proaspete, vinurile albe și cele rosé vor fi cele mai potrivite. Desigur poți alege și un vin roșu pentru acest anotimp, dar ai grijă să fie unul ușor, a cărui compoziție îți permite să îl consumi și mai rece (și sub15 grade Celsius).

Toamna, când vremea începe să se răcească, poți trece la vinurile roșii, rosé sau albe intermediare care nu sunt foarte intense. Păstrează vinurile foarte aromate, cu un conținut de alcool mai ridicat pentru iarnă. În sezonul rece, vinurile roșii puternice, de exemplu, îți vor pune sângele în mișcare și te vor încălzi.

Ar fi de subliniat că mai departe de a alege vinul potrivit pentru fiecare anotimp în parte va conta și paharul în care vei savura băutura. Da, forma paharului poate potența gustul pe care vinul îl are. Fiecare parte a paharului este importantă, de la bază, forma cupei, până la vârf pentru că ele determină cum se vor „așeza” aromele vinului.

Indiferent de sezon, important este să experimentezi și să găsești combinația de arome care reușește să te răcorească în sezonul cald și să îți țină de cald la temperaturi mai scăzute.

Sursa: Byzantium Wine