Pentru unii oameni certurile în cuplu sunt total absurde, de ce este nevoie să te cerți cu iubitul sau cu soțul tău? Acuzații, reproșuri, amenințări, porecle și blestemuri, toate acestea duc la distugerea unei relații, în mod inevitabil. Dacă ridici tonul sau țipi, nimeni nu te va lua în seamă, pentră că nu îţi va înțelege reacţia, iar respectul va fi pierdut.
Deși pare cel mai ușor lucru de făcut, nu este o decizie înțeleaptă, având în vedere faptul că poate avea repercusiuni asupra relației tale.
Pe de altă parte, nu există doi oameni pe lumea asta care, oricât de mult ar ține unul la altul, să fie de acord în toate privinţele. Ar fi destul de plictisitor, nu? Cuplurile nu trebuie să negocieze asupra diferențelor de opinie. Este nevoie de loc pentru critici constructive.
O relație sănătoasă înseamnă să știi să te cerți prietenos, să transformi un conflict într-unul amical și să știi să ajungi la o soluție. Certurile prietenoase te ajută să te joci cu focul fără să te arzi și să te iei la trânte fără niciun resentiment.
Iată câteva reguli care stau la baza certurilor prietenoase într-o relație și nu numai, care nu permit unui conflict să se transforme în ceva ce niciunul dintre parteneri nu ar vrea.
Îmbrățisează conflictul!
Nu trebuie să te temi de conflicte. Conflictele sunt pe cât de normale, pe atât de sănătoase, atunci când vine vorba despre o relație de cuplu. Diferențele dintre voi ar trebui să vă dea de înţeles că încă mai sunt multe lucruri pe care le aveți de învățat unul de la celălalt. Aceste divergențe vă pot arăta unde trebuie să mai lucrați în relația voastră și vă pot ajuta să creșteți o relație frumoasă și bazată pe comunicare.
Nu evita problemele apărute
Oricât de prietenos vrei să abordezi un conflict, problema care stă la baza acestuia îți pune tot timpul bețe în roate. Niciuna dintre părți nu trebuie să își piardă cumpătul, ci trebuie să găsească o soluție, fără a răni sentimentele celuilalt.
Învață să asculți și să respecți
Când oamenii cred cu tărie ceva și sunt ferm convinși că lucrurile sunt după cum spun ei, este de bun simț să îi asculți. Astfel vei arăta că îi respecți și că îi recunoști sentimentele, fie verbal, fie că ești atent la ceea ce încearcă să comunice.
Nu ridica tonul vocii
Dacă ridici tonul nu înseamnă că vei fi auzit mai bine. Chiar dacă partenerul tău țipă, nu vei rezolva nimic dacă vei începe să faci și tu același lucru. Dacă vorbești pe un ton normal, este foarte posibil ca oamenii să își concentreze atenția pe problema care se discută, în loc să reacționeze isteric și violent.
Fii curios, nu defensiv
Dacă te aperi, fie prin expunerea vehementă a nevinovăției și a corectitudinii tale, fie prin a începe să ataci verbal pe cel de lângă tine, nu vei obţine nicio ameliorare a conflictului. Încearcă să ceri mai multe informații, detalii sau exemple. De obicei, există o bază de la care au plecat toate acuzațiile care ți se aduc. Prin discuții, poţi încerca să vezi dacă lucrurile stau după cum susține celălalt, sau doar a înțeles greșit.
Cere exemple concrete
Acuzațiile care cuprind cuvintele „întotdeauna” și „niciodată” te duc departe de adevăr. Când partenerul tău te acuză de ceva, cere-i să treacă de la acuzații generale, la exemple, astfel încât să înțelegi despre ce este vorba și să lămurești lucrurile.
Încearcă să ajungi la o înțelegere
Aproape întotdeauna există părți ale unui conflict asupra cărora puteți cădea de acord. Găsirea unui teren comun, chiar dacă există un mare conflict între voi, te va ajuta să găsești o soluție.
Fă pace
Niciodată să nu pleci la somn supărat pe celălalt. Învață să faci pace și să spui iartă-mă. Este unul dintre cele mai importante lucruri care stau la baza unei relații de cuplu.
Ionela Văcaru