Cei mai cunoscuti pictori contemporani

Atunci cand cauti opere de arta de calitate ar trebui sa stii care sunt cei mai cunoscuti artisti contemporani. Acesti artisti au fost apreciati de critici si au devenit deosebit de populari in lumea artelor moderne. Sunt nume mari precum Picasso, Kandinsky, Dali sau Warhol, pictori care au schimbat cursul artei.

Veteranii artelor contemporane

Arta contemporana cuprinde lucrari care au fost realizate incepand cu anii 1960, pana in ziua de azi, insa bazele artei contemporane au fost puse inaintea anilor ’60. Printre cei care au initiat acest curent artistic se numara nume mari precum Pablo Picasso, Henri Matisse si Wassily Kandinsky.

Pablo Picasso s-a remarcat prin inovatie, venind cu lucruri noi in fiecare moment al carierei sale. A inceput sa invete sa deseneze din copilarie, iar mai tarziu a invatat tehnici de desen mai avansate. Lucrarile lui au devenit deosebit de cunoscute si apreciate in Spania si Africa deoarece aveau la baza concepte tribale legate de aceste regiuni.

Henri Matisse a fost un artist maleabil care a experimentat multe stiluri de-a lungul carierei. In prima faza tablourile lui erau in stil Fauve. Cu toate ca primele sale lucrari erau simple, Matisse folosea culori puternice. Pe parcurs si-a pastrat paleta de culori indraznete, dar stilul lui a devenit mult mai cizelat.

Wassily Kandinsky a inceput sa creeze la varsta de 30 de ani in tara sa natala, Rusia. Dupa ceva vreme s-a mutat in Germania unde a inceput sa predea, in cadrul scolii Bauhaus. A creat opere de arta deosebit de importante printre care si „Blau”, unul dintre cele mai cautate printuri pe internet. Tehnicile folosite implicau forme geometrice si culori puternice, ceea ce l-a facut pe Kandinsky sa fie apreciat de generatia moderna.

 Noua generaţie

Dupa anii 1960 au aparut noi talente cum ar fi Salvador Dali sau Andy Warhol care au creat stiluri noi si s-au impus in lumea artistica.

 Mark Rothko este unul dintre cei mai reprezentativi artisti in ceea ce priveste expresionismul abstract. „Four darks in red” este una dintre cele mai faimoase lucrari ale lui Rothko.

 Tablourile lui Andy Warhol au fost cu totul diferite fata de ale celorlalti artisti dinaintea lui. A devenit cunoscut deoarece a parodiat mule lucrari cunoscute si pentru ca folosea culori aprinse. De asemenea a avut un rol important in sectorul consumerist. A facut design de produs, cel mai cunoscut fiind ambalajul supei Campbell.

Arta lui Salvador Dali sta sub semnul suprarealismului. Acesta isi descrie stilul ca fiind „o metoda spontana a cunoasterii irationale care consta in interpretarea critica a reveriilor delirante”. Picturile lui sunt deosebite si cunoscute in lumea intreaga, un exemplu fiind tabloul „Persistenta memoriei”.

Articol scris de: Ana Dinu