Cele mai bizare instrumente muzicale

De ceea ce veți citi mai jos sigur nu ați auzit. Oamenii construiesc multe lucruri bizare, dar când vine vorba de instrumente muzicale, nu te-ai mai gândi că există și modele ciudate, care produc sunete atipice. Până la urmă, tot ce ne înconjoară este muzică.

„Lisa gemând”

Lisa Gemând (Moaning Lisa în engl.) este probabil cel mai ciudat instrument muzical electronic, care își propune să producă muzică… orgasmică! Combinație între artă șocantă, inteligență artificială și instrument muzical, Moaning Lisa te provoacă din multe puncte de vedere.

Lisa, un manechin voluptuos, stă nemișcată așteptând interacțiunea. O dată ce un participant se așează în fața ei, Lisa îi detectează prezența folosind senzorii ultrasonici localizați în ochii ei. Aproape instantaneu, ea va începe să geamă ușor sau să scoată țipete scurte încurajând participantul să se apropie. Alte interacțiuni pot apărea folosind una sau mai multe dintre cele șase combinații, situate strategic pe corpul ei.

Nano chitara: cel mai mic instrument muzical din lume

Cel mai mic model de chitară din lume are lungimea de 10 micromilimetrii. Ca să vă dați mai bine seama cât înseamnă 10 micromilimetrii trebuie să știți că firul de păr uman are diametrul de 200 de micromilimetrii. Chitara are șase corzi, fiecare având 50 de nanomentri, sau 100 de atomi lățime.  Dacă sunt ciupite, corzile rezonează, dar la frecvențe de neauzit.

Clavecinul LEGO

Creat și construit de Henry Lim, cu excepția coardelor metalice, clavecinul LEGO este alcătuit în totalitate din aproximativ 100.000 de piese LEGO. Instrumentul are 68 de kilograme și a fost construit prin îmbinarea cărămizilor de plastic LEGO.

Tuba gigantică

Tuba gigantică a apărut la începutul secolului al XX-lea în Londra. Instrumentul are 50 de kilograme și are aproape 2,5 metri.

Sea Organ

Sea  Organ, situat pe malurile Zadarului, în Croația, este primul instrument muzical la care cântă marea. Sub scările albe și elegante, sculptate în piatră, se găsesc 35 de tuburi muzicale, cu deschideri în care sunt fluiere pe margini.

Mișcarea mării împinge aerul prin ele și, în funcție de mărimea și de viteza valului, sunt cântata refrene muzicale. Valurile creează sunete armonice, la întâmplare.

Orga din Atlantic City

Orga aflată în Auditoriul Principal din Atlantic City este cel mai zgomotos instrument muzical din lume. Marea sală pentru audiții, în care sunt 41 000 de locuri, face parte din această orgă enormă.

Strada muzicală

Acum câțiva ani, membrii unui institut de cercetare japonez au început să taie în asfalt pentru a crea șanțuri. Totul a pornit de la domnul Shinoda, un bărbat care a tăiat accidental șoseua în mai multe locuri cu un excavator și apoi a condus peste porțiunea de drum distrusă.

Shinoda a realizat astfel că, prin puțin timp liber și câteva planuri, putea crea rânduri de gropi care produc o melodie, o înșiruire de sunete muzicale, atunci când treci peste ele cu  mașina, la anumite viteze.

Astfel de străzi „cântătoare” pot fi găsite în trei locuri în Japonia, Hokkaido, Wakayama și Gunma. Nu te aștepta însă la o orchestă virtuală. Unele persoane afirmă că nu este exact cea mai frumoasă muzică, dar este un instrument unic și o combinație mentală câștigătoare.

Harpa eoliană

Harpele eoliene, apărut în Grecia, în secolul al VI-lea, sunt instrumente rare, destinată să fie „mânuite” de vânt, și nu de om. Acest instrument transpune spiritul vântului spontan, în acord cu ritmul naturii.

Flautul circular

Inventat de James Johnson, flautul-inel este rezultatul a 11 ani de cercetări. James a încercat să redea sunetul produs de flautul ocarina din Sudul Africii. După numeroase încercări însă, i-a venit idea flautului-inel. Un număr mare de flautiști profesioniști au testat instrumental la fiecare pas din designul acestuia, pentru că s-a căutat o perfecționare a sunetului produs de flautul circular, un instrument unic.

Muzicuța de sticlă

Această muzicuță este alcătuită dintr-o serie de pahare de sticlă aranjate în funcție de mărime și produce tonuri muzicale prin frecare. Procesul de frecare al degetelor umede de marginea paharului, care stă la baza folosirii acestui instrument, este menționat în documente încă din timpul Renașterii.

Lavinia Tole

Surse foto:

musicwithoutlabels.com

ridelust.com

nytimes.com