Celulele nervoase ştiu cum vei paria

Atunci când vine vorba de a lua decizii financiare, cel mai adesea, oamenii n-au nici cea mai vagă idee ceea ce trebuie să facă, dar anumite celule nervoase din creierul nostru ştiu.

Noi studii arată că aceste celule cunosc planul cu câteva secunde înainte ca persoană în cauză să ia o decizie.

Descoperirile prezentate în 25 februarie 2012 la reuniunea de Neurologie Computaţională şi de Sisteme, pot ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mecanismele deciziilor dificile.

Shaun Patel şi opt colegi voluntari de la Spitalul General din Massachusetts au fost implicaţi într-o terapie experimentală pentru atenuarea depresiei severe sau a tulburării de tip obsesiv-compulsiv, care a presupus implantarea unor electrozi în creier.

În timpul operaţiei, electrozii au monitorizat comportamentul fiecărei celule nervoase, altfel o zonă inaccesibilă a creierului, numită “nucleus accumbens”.

Alte zone ale creierului transmit către “nucleus accumbens” multiple semnale: informaţii despre emoţiile unei persoane, amintiri şi raţionamente mult mai sofisticate – elemente esenţiale pentru luarea deciziilor – toate regăsindu-se în această zonă.

În sala destinată experimentului, participanţii au jucat aproximativ 250 de runde ale unei versiuni simplificate a jocului de cărţi numit “Război”, în care doi jucători primesc câte o carte şi cel care are cartea mai mare câştigă.

Pachetul conţinea doar cărţile numerotate cu 2, 4, 6, 8, 10 – toate de spadă.

Participanţii vedeau pe un ecran cartea lor (pe faţă) lângă cartea adversarului (cu faţa în jos). După o scurtă aşteptare, jucătorii apăsau pe un buton sau pe celălalt pentru a paria fie 5, fie 20 de dolari în cazul în care şi-ar învinge adversarul. La sfârşit se dezvăluia cartea aşezată cu faţa în jos şi participanţii vedeau rezultatele pariului lor.

Între timp, cercetătorii au identificat 19 celule nervoase implicate în pariere. Semnalele electrice transmise de aceste celule anticipau dacă o persoană va paria mai mult sau mai puţin. Cel mai surprinzător a fost faptul că acest tipar al celulei nervoase era evident cu aproximativ 2,8 secunde înainte ca jucătorul să apese pe buton – o întârziere atât de mare ca aceasta este “nemaiauzita în neurologie”, a spus Patel.

Aceste celule nervoase primesc informaţii de la alte sisteme ale creierului şi le decodează repede, înaintea restului creierului, a spus Patel. “Creierul face un calcul prezumtiv înainte ca tu să fii conştient de asta”.

Pentru decizii dificile, cum ar fi să pariezi mai mult sau mai puţin pe un 6 de spadă, câteva “izbucniri” esenţiale din grupul acestor celule nervoase ar putea reprezenta factorul decizional.

Neurologul Naoshige Uchida de la Universitatea Harvard avertizează că rezultatele se bazează pe media comportamentului unui număr redus de celule nervoase. Cu toate acestea, o astfel de categorie de experimente, ce evidenţiază comportamentul individual al celulei nervoase în creierul uman, este promiţătoare, a spus el. “Cred că este o direcţie fascinantă spre care să ne îndreptăm”

Sursa foto:

financecp.com