Dacă te fascinează fotografiile alb-negru, pentru că ți se par artistice și ai un aparat foto care să îți permită să faci artă cu el, iată câteva sfaturi pentru obținerea unor fotografii de calitate:
1. Fotografiază folosind formatul RAW
Poate că mulţi dintre cititori nu pot fotografia folosind formatul RAW (deoarece aparatul lor foto nu are acest format) sau nu-l folosesc (nu ştiu cum sau nu le place), însă pentru cel mai bun control în faza de post producţie, când convertiţi imaginile color în alb-negru – vei dori să utilizezi acest format, în cazul în care aparatul foto îți permite.
Desigur, dacă folosești JPEG, acest lucru nu te va împiedica să fotografiezi alb-negru – însă dacă poți opta între cele două, dă-i formatului .RAW o şansă, s-ar putea să fii surprins de ce îți poate oferi, în etapa de post-producţie.
2. Fotografiază color
În cazul în care aparatul foto nu îți permite să folosești formatul .RAW (sau alegei să nu îl utilizezi) – fotografiază color şi fă conversia în alb-negru, mai târziu, direct pe computer.
În timp ce majoritatea camerelor foto digitale oferă opţiunea alb şi negru (şi pot produce rezultate bune), ai mai mult control asupra rezultatelor finale dacă folosești imaginile color pentru a face apoi conversia, în computer.
Există totuşi o excepţie, atunci când fotografiezi color şi aceasta are legătură cu punctul 1 (formatul RAW). Când utilizezi modul .RAW şi apoi schimbi în modul alb-negru, pe ecranul LCD, vei vedea rezultatul în alb şi negru, însă aparatul foto înregistrează toate informaţiile (inclusiv cele color) – cele mai bune din ambele.
Dacă folosești formatul JPEG – fotografiază color şi apoi realizează conversia.
3. Micşorează ISO-ul
Fotografiază cu cel mai mic ISO posibil. În timp ce majoritatea dintre noi facem acest lucru în cel color, este deosebit de important în cadrele alb negru, unde zgomotul creat de ISO, poate deveni deranjant.
Dacă îţi doreşti ca în fotografia ta să se vadă acest zgomot/noise îl poţi adăuga mai târziu, în post-producţie – mai greu este să procedezi invers (să-l scoţi în etapa de post producţie).
4. Când să fotografiezi
Mulţi prefera să fotografieze alb-negru în situaţii în care contrastul este redus. Astfel, o zi noroasă poate reprezenta o ocazie perfectă pentru fotografiile în aer liber.
În mod ironic, aceste zile sunt cele în care persoanele care fotografiază doar color, stau acasă şi se plâng de “lumină slabă”. Aşa că, data viitoare când ai parte de o zi noroasă – imortalizează câteva cadre alb-negru.
5. Compoziţia
Majoritatea sfaturilor despre cum să compui un cadru bun, care se aplică fotografiilor alb-negru, sunt valabile şi pentru cele color – însă principala diferenţă este că nu poţi folosi culoarea pentru a atrage atenţia asupra unui anume punct de interes.
Acest lucru înseamnă că trebuie să-ţi antrenezi atenţia asupra formelor, tonurilor şi texturilor în cadrul ales, pentru a le transforma în puncte de focus. Fii foarte atent la umbre şi elemente de lumină care vor deveni atracţia fotografiei tale.
Denisa Mihaela Puică
Sursa foto: