CNA interzice difuzarea spoturilor „Aqua Carpatica” pe posturile tv

Spoturile publicitare „Aqua Carpatica” ce conţin afirmaţiile „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume, fără nitraţi” au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată joi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, mai multe reclamaţii referitoare la mai multe spoturi publicitare care promovează apa minerală Aqua Carpatica.

Membrii Consiliului i-au audiat şi pe Adrian Vilău, din partea APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din România, şi pe Adrian Feru, director de cercetare şi dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Potrivit lui Adrian Feru, în România sunt cel puţin şase branduri de apă minerală care au un conţinut la fel sau mai mic de nitraţi decât Aqua Carpatica.

„Nu există apă fără nitraţi, însă cantitatea de nitraţi este foarte mică. Sunt şase surse de ape minerale în România care au un conţinut de nitraţi mai mic sau la fel de mare ca Aqua Carpatica”, a spus Adrian Feru. El a mai spus că şi afirmaţia „Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume” este neadevărată, la fel ca şi afirmaţiile Aqua Carpatica” este „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. „Nu este nici singura, nici fără nitraţi şi nici cea mai pură”, a spus Adrian Feru.

Totodată, CNA a analizat o adresă de la Patronatul Apelor Minerale – APEMIN, potrivit căreia „campania derulată de SC Carpathian Springs SA pentru apa minerală Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul prin afirmaţia pe care o face, «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume», din două motive:

„În primul rând, nu se menţionează care este studiul pe baza căruia a fost trasă această concluzie, ce eşantion reprezentativ de ape minerale din lume a fost studiat. În al doilea rând, menţiunea «cea mai pură apă minerală din lume» atât din spotul publicitar cât şi de pe eticheta produsului Aqua Carpatica – Apa minerală naturală carbogazoasă contravine atât art. 114 din Decizia nr. 187 privind Codul de Reglementare al conţinutului audiovizual, precum şi HG 1020/2005 şi Directivei CE/54/2009”, se mai spune în adresa APEMIN, în care se precizează că „toate apele minerale naturale recunoscute pe plan naţional şi implicit în UE îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia europeană şi naţională în vigoare şi nu putem spune că o apă este mai pură decât alta decât contrazicând autorităţile competente care au omologat apele minerale naturale conform legislaţiei în vigoare”.

CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor publicitare care conţin afirmaţiile „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. Acest fapt înseamnă că respectivele reclame nu mai pot fi difuzate pe posturile TV în forma actuală.

Decizia a fost aplicată de CNA în baza articolului 102, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale”, şi a articolului 104 din Cod care prevede că „Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive”.

APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din Romania, ce reuneşte 17 dintre cele mai mari firme producătoare de apă minerală naturală susţine întotdeauna iniţiativele care conduc la o mai bună informare a publicului, bineînţeles cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la exploatarea, comercializarea şi promovarea apelor minerale naturale.