Cu bebeluşul la mare

Fie că mergem la munte, fie că alegem marea,  esenţa concediului este relaxarea şi buna dispoziţie. De altfel, când alegem locul în care să ne petrecem vacanţa, contează foarte mult aşteptările noastre, dar şi ale celor  cu care plecăm.

Beneficiile unui concediu la mare sunt numeroase: aerosoli, soare, apa sărată a  mării, bucuria de a sta la plajă, de a admira marea sau de a face baie în ea.

Ne amintim din când în când vacanţele cu părinţii la mare şi cât de grijulii erau aceştia când venea vorba de statul în apă sau de discuţiile scurte (care nouă ni se păreau interminabile) dacă refuzam să purtăm pălăriuţa. Acum a venit rândul nostru să-i corectăm pe părinţi sau să le urmăm exemplul în concediile noastre, iar dacă din familie mai face parte şi un bebeluş, vacanţa trebuie pregătită cu minuţiozitate.

Viaţa de licean, apoi cea de student, cu stilul ei boem, când ne urcam în tren cu un rucsac în spate şi poate cu un cort de două persoane, va rămâne doar o amintire.  S-a zis cu libertatea din belşug atunci când pe bancheta din spatele maşinii avem un nou membru.

În primul rând, un bebeluş are nevoie de o cameră curată, călduroasă, luminoasă, de apă curentă şi chiar baie cu apă caldă. Părinţii trebuie să se asigure din timp că apartamentul sau camera pe care au rezervat-o la hotel are toate aceste facilităţi.

În al doilea rând, un mediu nou nu este chiar o  bucurie pentru bebeluşi, aceştia fiind recalciclanţi când se pune problema ieşirii din rutină. Contactul cu persoane noi şi cu medii necunoscute s-ar putea să-i sperie, iar crizele de plâns, schimbări în tiparul somnului şi mofturi la mâncare ar putea fi la ordinea zilei. Copilul ar putea să nu doarmă pentru că noile descoperiri îl obosesc.

De preferat este ca programul pentru concediu să fie puţin mai lung tocmai din cauza bebeluşului, căruia s-ar putea să-i ia în jur de două-trei zile până să se adapteze noii atmosfere, timp în care dumneavoastră nu vă veţi putea relaxa.

Pentru ca procesul de adaptare să fie mai rapid, părinţii trebuie să-i asigure copilului codiţii asemănătoare celor de acasă. Din bagajul bebeluşului nu ar trebui să lipsească jucăriile, CD-urile cu melodiile pe fundalul cărora adoarme (dacă bebeluşul este obişnuit), cărţile colorate, păturile cu care este învelit acasă, iar dacă este posibil, indicat ar fi să se ia în vacanţă şi patul copilului. Părinţii trebuie să-i acorde toată atenţia şi să-i ofere toată grija şi dragostea lor, inclusiv mângâierile pe care le primea acasă.

Pe lângă CD-uri, pătuţ şi jucării, bagajul bebeluşuilui trebuie să conţină şi foarte multe  hăinuţe. Având în vedere că este concediu, cu siguranţă nu veţi avea dispoziţia de a spăla haine chiar şi acum. Copiii se murdăresc foarte repede, iar cu cât veţi avea mai multe haine curate, cu atât şi vacanţa va fi mai liniştită din acest punct de vedere. Haine po fi subţiri, de vară, dar sunt necesare şi câteva pulovăraşe pentru zilele ploioase sau serile răcoroase. Trebuie să aveţi în vedere şi faptul că temperatura pe care o simte un adult este aceeaşi şi pentru copil. Dacă mercurul mai că dă pe afară din termometre, bebeluşul trebuie  aibă cât mai puţine haine pe el.

Încă un lucru foarte important: feriţi-vă îngeraşul de aerul condiţionat dacă nu vreţi ca după această vacanţă să vizitaţi medicul.

Dacă tot veni vorba de medic, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră şi medicamentele bebeluşului, după caz, suficient de multe încât să vă ajungă pe toată perioada vacanţei. Asiguraţi-vă, de asemenea, că aveţi reţeta (dacă este necesar ) pentru a cumpăra un flacon nou. Nu ar strica o trusă de prim ajutor. Aceasta ar trebui să conţină: antidiareice, antipiretice, calmante uşoare, pansament steril, dezinfectante. Putem spune că trusa de prim ajutor e cea mai importantă din tot bagajul; nimeni nu ar vrea să alerge în miez de noapte într-un oraş necunoscut, în căutarea unei farmacii sau a unei camere de gardă.

Dacă bebeluşul nu a mai fost niciodată la mare, atunci pregătirile pentru concediu trebuie să includă şi câteva vizite la piscină sau la ştrand. Contactul cu apa nu are o impartanţă atât de mare, spre deosebire de contactul cu razele solare, cu care ar trebui să se obişnuiască micuţul.

În ceea ce privesc lucrurile necesare protejării copilului  la plajă, trebuie să amintim de corturile speciale, care se montează uşor, se găsesc în comerţ şi care au rolul de a-i proteja pe copii de razele puternice. Crema de plajă cu un factor de protecţie cât mai mare trebuie să fie unul dintre elementele principale din bagajul micuţului. Ideal este ca această cremă să fie cumpărată înainte de plecare, dintr-o farmacie de incredere, iar recomandabil ar fi ca achiziţionarea acestora să nu se facă de la comercianţii de pe plajă; astfel de produse stau multă vreme în soare, iar calitatea acestora nu poate fi garantată.

Pălăriuţa de pe capul bebeluşului este esenţială, chiar dacă există  un cort sau o umbrelă de plajă. Pentru că siguranţa în apă este foarte importantă, colacul şi aripioaree gonflabile nu trebuie să lipsească. Joaca în nisip este o mare bucurie pentru orice copil, iar „accesoriile” nelipsite de la plajă sunt: găletuşa, lopăţica, steluţele şi celelalte jucării.

Vacanţa este menită pentru relaxare, iar toţi membrii familiei trebuie să se distreze.