Hipotiroidia este o afecţiune endocrină caracterizată prin scăderea sintezei de hormoni tiroidieni. În timpul sarcinii, dezvoltarea şi maturizarea normală a creierului bebeluşului este determinată, în mare parte, de funcţionarea normală a acestora.
Absenţa congenitală a tiroidei (copii se nasc fără tiroidă) determină întârzieri esenţiale în creşterea şi dezvoltarea neurologică, tocmai de aceea rolul hormonilor tiroidieni încă din viaţa intrauterină, este determinant. Iată de ce este foarte important să vorbim despre modul în care hipotiroidia mamei poate afecta dezvoltare intrauterină a bebeluşului.
„Pornind de la semnele tipice clinice, endocrinologul solicită o serie de analize hormonale. Astfel, în cazul hipotiroidei primare, când există o afecţiune a glandei, scade nivelul de T3 şi T4, iar TSH-ul creşte, încercând să stimuleze prin multiple mecanisme producţia de hormoni tiroidieni. În concluzie, în cazul diagnisticarii cu hipotiroidia primară, TSH-ul creşte, în timp ce în cazul hipotiroidei secundare sau terţiare, tiroida este integră, doar centrii de comandă hipofizari şi hipotalamici fiind afectaţi.”, a declarat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.
„Este indicată urmărirea funcţiei tiroidiene înainte de concepţie şi în perioada prenatală în cazul femeilor la care se evidenţiază guşă, cu antecedente familiale de afecţiuni tiroidiene, cu istoric personal de hipertiroidism, hipotiroidism, tiroidită postpartum sau boli atoimune, cu titru crescut de ATPO (anticorpi antiperoxidaza) sau cu diabet zaharat de tip 1., a adăugat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu.
Analizele necesare depistării hipotiroidiei, indicate femeilor ce doresc o sarcină sau sunt deja însărcinate sunt TSH, FT4, FT3, ATPO (anticorpi antitiroperoxidaza). In cazul celor care se suspectează sau se confirmă hipertiroidismul se dozează în plus TRAB (anticorpi antireceptor TSH).
Preţul variază în funcţie de tipul analizei necesare, fiind cuprins între 30 şi 120 de lei.
Începând cu luna februarie Centrul Medical Focus, în contract cu Casa de Asigurări, oferă consultaţii endocrinoligice gratuite, celor care se prezintă cu trimitere de la medicul de familie. Astfel, pacienţii care au calitatea de asiguraţi beneficiază de analize decontate, respectiv TSH, FT4.
În cadrul centrului se pot face şi spitalizări de zi care includ efectuarea de TSH, FT4, ATPO, ecografiei tiroidiene.Pentru mai multe detalii despre serviciile Centrului Medical Focus puteţi vizita site-ul http://www.centrulmedicalfocus.ro/