Cum îngrijești lalelele

Lalele au fost dintotdeauna admirate pentru grația impozantă și forma lor simplă și totodată elegantă. Îmbinând în mod plăcut tendințele conservatoare cu cele moderne, cultivarea de lalele, va aduce un strop de eleganța în orice grădină.

Dacă plănuieșți să folosești lalele pentru ornarea grădinii tale, asigură-tecă florile rămân atractive și sănătoase.

Alegerea bulbilor sănătoși reprezintă primul pas în cultivarea unor lalele frumoase. Selectarea, în mod individual, a bulbilor, îți oferă posibilitatea să îi alegi doar pe cei mai buni. Containerele de bulbi ar putea să fie mai ieftine, dar conțin o cantitate mai mică de bulbi sănătoși. Bulbii trebuie să fie mari, fără fisuri sau semne de putrefacție.

Lalele vor înflori cel mai frumos atunci când sunt plantate în lunile de toamnă înainte de primul îngheț, care apare în octombrie sau noiembrie. Alege un loc însorit, care nu reține prea mult apă. Umezeala în exces va duce la putrefacția bulbilor.

Solul trebuie să fie lucrat și cât mai puțin compact. Încearcă să farâmițezi pământul cel puțin 15 centimentri în adâncime. Pentru a încuraja creșterea, îngrășămintele sau fertilizatorii destinați bulbilor pot fi adaugați în timp ce sapi solul.

Plantează lalele aproximativ 11 centimetri în pământ. Solurile nisipoase și temperaturile foarte scăzute cer ca plantarea bulbilor să se facă mai adânc. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de cel puțin 15 centimentri. Baza largă a bulbului trebui întotdeauna plantată cu fața în jos.

După ce ai terminat de plantat bulbii, așează cu grijă solul deasupra lor și udă-l puțin. Dacă iernile sunt friguroase în regiunea în care trăiești, un strat de frunze putrede poate să fie benefic. În rest, nu sunt necesare îngrijiri suplimentare în timpul iernii.

În primăverile timpurii, frunzele sau alte straturi care acoperă solul pot fi îndepărtate. Când lalele înfloresc, ai grijă la afide (păduchi de plante mici). Afidele provoacă daune permanente lalelor și se pot răspândi în întreaga plantație. Infecția cu afide se identifică prin pete înguste pe flori. Dacă le observi, îndepărtează lalele afectate cât mai curând posibil.

Odată înflorite, le poți tăia pentru a crea aranjamente deosebite. De asemenea, ai posibilitatea să le pui la uscat. Aranjamentele de lalele sunt atractive atât vii cât și uscate.

Dacă nu dorești să iei florile din pământ pentru a crea aranjamente sau buchete, este recomandat să le tai imediat cum încep să se ofilească pentru a le asigura o creștere sănătoasă și în sezonul următor.

Sursa foto: ozoneeleven.com