Cum ne afectează diabetul în timpul sarcinii?

Dacă aveţi diabet şi planificaţi să aveţi un copil sau credeţi că sunteţi însărcinată, este important să contactaţi atât medicul endocrinolog, cât şi specialistul în obstetrică-ginecologie. Este foarte important să menţineţi un control bun al diabetului înainte de concepţie şi pe durata sarcinii pentru a reduce riscurile pe care le poate prezenta diabetul pentru sarcină.

Cum poate afecta  tratamentul pentru diabet sarcina?

Pentru o femeie cu diabet care îşi doreşte un copil, primul pas este planificarea sarcinii şi  ţinerea sub control a bolii timp de 3 până la 6 luni înainte de a rămâne însărcinată. Astfel, nivelul de zahar din sânge poate fi controlat uşor în primele 8 săptămâni de sarcină, perioada cu risc ridicat.

De asemenea, cu cel putin o lună înaintea perioadei de concepţie, este necesar ca pacienta cu diabet să fie foarte bine echilibrată din punct de vedere al glicemiilor, ceea ce înseamnă ca hemoglobina glicozilată trebuie să fie mai mică de 7%. Controlul glicemic foarte bun trebuie menţinut apoi pe toată perioada sarcinii şi mai ales în primele 3 luni, când se formează organele fătului. Pe lângă medicul dumneavoastră, puteţi vizita un obstetrician, un nutriţionist specialist (deoarece gravida diabetică trebuie să fie atentă ca suplimentul de greutate în perioada sarcinii să nu depăşească 10-12 kg) sau un asistent de obstetrică specialist în diabet. Nivelul mare de zahăr din sânge creşte riscul de malformaţii ale fătului.

Pentru tratamentul diabetului zaharat în sarcina se utilizează doar insulina, indiferent de tipul diabetului, I sau II. La pacientele tratate cu antidiabetice orale, acestea se înlocuiesc cu insulină datorită riscului de a produce malformatii fetale. Insulina se administrează cu pen-ul sau seringa, în cel putin 4 prize pe zi, sau sub formă de perfuzie subcutanată continuă, prin pompa de insulina.

 Care sunt riscurile pentru copil?

Copilul unei mame diabetice are un risc mai mare de a face diabet fată de ceilalţi copii. O femeie cu diabet de tip I şi care a născut copilul înaintea vârstei de 25 de ani, copilul are risc pentru diabet de 1 la 25. Dacă mama are vârsta mai mare de 25 de ani, riscul copilului de a face diabet este de 1 la 100. Riscul de diabet pentru copil se dublează dacă părintele a dezvoltat diabetul înaintea vârstei de 11 ani. De asemenea trebuie menţionat faptul că dacă ambii părinţi au diabet zaharat de tip I, riscul copilului este între 1 din 10 până la 1 din 4.

În ceea ce priveşte femeile care au diabet de tip II, unii cercetători consideră că un copil are un risc mai mare pentru diabet. Dacă ambii părinţi au diabet de tip II, riscul copilului creşte până la 1 din 2. Pacienţii cu anumite tipuri rare de diabet de tip II au riscuri diferite.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii Fertilia (www.fertilia.ro).