CUM O SA MA HRANESC 5 ZILE CU 5 LEI PE ZI?

Am decis (in mod voluntar) sa particip la o campanie interesanta, care se numeste LBL, adicaLive Below the Line. Inteleg ca vedete precum Ben Affleck au incercat sa traiasca doar cu un dolar jumate/zi. In banii nostri ar fi 5 lei pe zi. De fapt, totul a pornit, in cazul meu, de la Raluca, fosta mea colega, care acum scrie (delicios) pe Farfuridi.ro si care a incercat acest lucru in premiera la noi.

In cazul ei, postarile de pe Adevarul.ro (acolo unde lucreaza) au fost primite cu huo si cu bravo. Eu vreau sa fiu explicit: nu o fac pentru parerea nimanui. Vreau sa vad cum traiesc aproape un miliard si jumatate de oameni din toata lumea, la limita de jos. Vor fi cinci zile in care voi manca doar din cei 5 lei/zi. Nimic altceva.

Nu vreau sa demonstrez nimanui nimic, nu vreau sa impresionez pe nimeni si nu ma intereseaza daca sunt vazut cu ochi buni sau nu. Vreau doar ca cei care vor citi postarile mele zilnice sa stie ca sunt multi oameni care traiesc doar cu suma asta. Si nu le este deloc bine. Suntem printre tarile care arunca cele mai mari cantitati de mancare si nu e deloc ok. Veti fi martorii unui experiment. Nimeni nu va obliga sa fiti de acord cu el.

Vi se pare o joaca? Nu va fi. Sunt sigur ca va fi greu, asa cum i-a fost si Ralucai, pe care o felicit si o admir pentru felul in care a indurat opiniile cititorilor (uneori de-a dreptul obraznice, ca sa nu zic nesimtite). Dar daca vom incerca fiecare (macar o zi) sa vedem ce inseamna asta, poate ca vom deveni mai cumpatati. Si mai atenti in jur. Si poate ca nu vom ridica piatra de fiecare data cand cineva incearca sa schimbe ceva si ne scoate din zona de comfort in care stam bine la caldurica.

Mai e ceva: suma pe care as fi cheltuit-o pe mancare in perioada asta o voi transforma in alimente si pe acestea le voi dona unor amarati care nu au decat 5 lei pe zi. Sau poate nici p-aia.

Stiu ca vor fi oameni care spun ca “bunica-mea traieste cu atata pe zi” sau lucruri de genul asta. Dar oare CATI vor incerca acest “experiment” si cati vor recunoaste ca este greu? Cati se vor gandi de doua ori inainte de a lua cinci kile de cartofi, ca din ele sa daruiasca unul pentru un amarat?

In fine… am sa incep acest experiment maine, miercuri, 15 mai, si am sa postez zilnic fotografii cu ceea ce gatesc si mananc. Sper doar in sustinerea sincera a celor care vad in asta un demers normal. Oamenii aia civilizati “de afara” o fac fara sa dea lumea cu pietre. Noi putem oare?? :)

 PS: VOI INCERCA SA INCROPESC TREI MESE PE ZI DIN BANII ASTIA….

Vezi mai multe despre acest proiect pe : http://www.floringhioca.ro/blog/