Cum poți trata tulburările de somn?

Lipsa somnului, chiar și dacă este pentru o perioadă scurtă de timp, poate avea efecte negative serioase asupra organismului. Pe lângă oboseala acută, resimțită după o noapte sau mai multe de nesomn, putem observa o scădere a vitezei de reacție și a reflexelor, care ne poate pune viața în pericol, dar și o stare psihologică mai puțin bună, caracterizată de stări de anxietate și iritabilitate nervoasă sau de scăderea puterii de concentrare.

Cea mai întâlnită tulburare de somn este insomnia și majoritatea oamenilor se confruntă cu ea, măcar o dată în viața. Insomnia reprezintă imposibilitatea unei persoane de a dormi sau de a se odihni corespunzător în timpul nopții. Insomnia poate fi cauzată de o afecțiune serioasă sau poate fi legată de probleme fiziologice, emoționale, mentale, de un stres prelungit sau de un deficit de Magneziu.

În cazul insomniei există câteva aspecte care nu ar trebui ignorate. Unul dintre ele este alimentația. Alimentele indicate pentru persoanele care suferă de insomnie sunt: pâinea integrală, cerealele, uleiurile presate la rece, mierea și zahărul brun, fructele și legumele, ceaiurile, laptele și lactatele cu puține grăsimi și foarte puțin procesate, sucurile proaspete din fructe. De asemenea, există și alimente care trebuie evitate, cum ar fi: carnea și preparatele din carne cu multă grăsime, dulciurile și produsele de patiserie, conservele, băuturile cu alcool, caiul negru, cafeaua, băuturile carbogazoase, sarea, margarina și ardeiul iute. Pentru un somn cât mai odihnitor, cina ar trebui luată cu trei ore înainte de culcare și din alimente cât mai ușoare.

Sportul este un alt aspect care nu trebuie ignorat, deoarece acesta poate fi util în lupta cu insomnia, având un rol esențial în echilibrarea funcționării organismului. O plimbare de 30 de minute sau câteva exerciții ușoare ajută la relaxarea organismului. Pe de altă parte, sportul practicat în exces și forțarea organismului la un efort prea mare nu este o soluție deloc benefică în combaterea insomniei.

Programul de somn trebuie și el respectat. Este bine să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară sau măcar în jurul acelei ore și trebuie evitat statul până spre orele dimineții, pentru că acest lucru dereglează foarte mult ceasul natural al organismului. Nu uita să aerisești foarte bine camera înainte de culcare, pentru a asigura un mediu plăcut și o temperatură potrivită pentru somn.

 

Denisa Cristache 

Sursa foto: google.com