Unul dintre cele mai frumoase momente din viața de părinte este atunci când stai alături de copilul tău într-o canapea confortabilă și citiți o poveste. Dacă nu ai transformat încă lectura într-un obicei zilnic, ar fi bine să o faci acum, deoarece cărțile îi ajută pe cei mici în nenumărate moduri.
„În primul rând, să citești alături de copilul tău creează o minunată experiență de apropiere”, spune Linda Acredolo, doctorand și coautor al cărții Mintea Copilului.
Lectura zilnică îi ajută pe cei mici să învețe să vorbească, le îmbogățește vocabularul, le dezvoltă imaginația și reprezintă o bună pregătire pentru viața de viitor școlar.
Cititul în primele luni de viață
Niciodată nu este prea devreme pentru a le citi micuților. Între 2 și 6 luni, bebelușul va fi mai interesat să se joace cu paginile cărților, dar până la sfârșitul primului an de viața, va avea cel mai probabil povești preferate. Atunci când întorci paginile unei cărți cu bebelușul în brațe, el va asocia cartea cu jocul, cu îmbrățișarea.
Când îi citești unui copil de la o vârstă foarte fragedă îl ajuți să învețe să vorbească. Acesta începe să creeze conexiuni între imagini și cuvinte.
Cum transformi cititul într-o activitate distractivă?
Alege atingerea și gustul potrivite! Bebelușii învăța prin intermediul simțurilor, așa că este recomandat să cumperi cărți sau coperte plăcute la alege și pe care le pot băga în gură.
Optează pentru culoare și imagini! Copiii adoră să privească fotografii cu fețe, mai ales ale altor micuți, așa că alege cărți cu multe poze.
Prostește-te! Există un telefon în poveste? Spune „țââr, țââr”, apoi du mâna, cu cele trei degete din mijloc îndoite , la ureche, și răspunde.
Cititul între primul și al doilea an de viață
La această vârstă, copiii iubesc cărțile simple, în care se pune accentul pe un subiect anume: flori, camioane, soldați etc. Cărțile cu pagini 3D sunt, de asemenea, irezistibile pentru micuți.
Pe la 16 luni, copilul începe să înțeleagă că obiectele sunt reprezentate de cuvinte. Tot atunci, cel mic va deveni capabil să prezică lucruri și va adora să-și exerseze această aptitudine. Începând cu al doilea an de viața, copiii încearcă să memoreze cărțile- ce se întâmplă în pagina următoare, ce cuvinte urmează.
Cum transformi cititul într-o activitate distractivă?
Adaptează lectura la nevoile copilului. Între un an și doi ani, copiii nu acordă atenție lungă unei singure activități, așa că limitează povestea la zece minute. Dacă îi place mult și vrea să-i mai citești, atunci este în regulă, dar dacă pare plictisit, nu-l forța.
Personalizează povestea! Fă din micuțul tău personajul principal al poveștii sau substituie numele animalelor și al obiectelor din ilustrații cu numele membrilor familiei sau ai prietenilor.
Fă din cărți o componentă a trusei de urgențe. Ia mereu cu tine volumele preferate și de fiecare dată când trebuie să aștepți, dacă mâncarea întârzie mult la restaurant, sau dacă trebuie să stai la o coadă întinsă, începe să-i citești și salvează momentul.
Cititul, la vârsta grădiniței
Lectura devine un joc distractiv la trei, patru ani, când copiii devin participanți activi ai poveștii. Cărțile cu multe fotografii sunt ideale pentru ei, căci încep să dea ilustraților un sens mai profund.
Întrebările vor fi o provocare pentru micuțul tău și îi vor întări capacitatea de înțelegere. El trebuie să contribuie la conversație, nu doar să răspundă monosilabic sau să arate spre o imagine.
Cum transformi cititul într-o activitate distractivă?
Fă-i copilului un permis la bibliotecă. De altfel și să meargă la librărie este o aventură pentru cei mici. Ei adoră să umble printre rafturi și să-și aleagă noi cărți preferate.
Fii atentă la evenimentele organizate de biblioteci. Multe dintre ele au lecturi audio de grup, în care cel mic poate socializa cu alți copii de aceeași vârstă.
Cititul cu preșcolarii/școlarii din clasa I
Este important să menții program de lectură acasă și în perioadă în care copilul învață să scrie și să citească la școală/grădiniță. Lasă-l să aleagă ce vrea să-i citești, dar asigură-te că este expus la o varietate largă de genuri și opere literare.
Cărțile cu imagini îl ajută să creeze conexiuni între personaje și viața sa, așa că alege povește despre începerea școlii, despre joc, despre cum să fii un frate sau o soră bună, sau despre cum să te porți când mergi la doctor.
Cum transformi cititul într-o activitate distractivă?
Conversează cu el! Vorbește despre subiecte pe care le-ați citit. Raportează întâmplările din viața de zi cu zi la lecturile lui.
Jucați-vă de-a publicatul! Roagă-ți copilul să-ți dicteze o poveste și faceți împreună câteva desene pe coli. Capsați-le în ordine și gata: aveți propria cărticică.
Folosește lectura ca recompensă sau ca premiu. Dacă cel mic se poarte frumos, oferă-i o poveste sau două, și fă-ți timp pentru a-l alinta.
Surse foto: