Cum să îți dresezi cățelul

Tocmai ai adăugat un nou membru familiei? Acum trebuie să îți înveți noul prieten cum să se comporte! Dresajul câinilor este foarte important, mai ales de la o vârstă fragedă. Dacă nu vrei să te trezești cu pete pe covor sau cu mobila zgâriată, iată ce trebuie să faci.

Trebuie să înțelegi comportamentului câinelui. Când îl aduci pentru prima oară în casa ta, el nu știe ce este rău și ce este bine. Trebuie să îi arăți ce este în siguranță și ce este periculos. Învață-l că nu accepți ca el își facă nevoile înăuntrul casei. Acest procedeu se face prin a-l prinde asupra faptului. După ce îl descoperi, scoate-l afară și ceartă-l și arată-i locul corect unde trebuie să se ducă pentru asta.

Începe un program de hrănire regulat. Este foarte important să îl obișnuiești după acest program, pentru că te va ajuta în tot procesul dresajului. De asemenea, trebuie să ai un program și pentru plimbare. Cel mai bine este să îl plimbi, 15 sau 20 de minute după ce a luat masa.

Următorul pas este să îi cumperi o cușcă. Aici poți să fii creativ, sunt o mulțime de modele în magazinele de specialitate. Este bine să îl obișnuiești așa, pentru că mai devreme sau mai târziu, tot va fi nevoit să intre într-o cușcă, fie că îl duci la veterinar sau într-o vizită.

Un alt lucru important este să existe un loc special unde să își facă nevoile. Doar nu vrei să ai parte de așa ceva prin toată casa! Învață-l de la început unde trebuie să facă aceste lucruri.

Când ajungi cu el pentru prima oară la tine acasă, lasă-l să exploreze puțin. După ce a terminat asta, dă-i puțină apă și scoate-l afară, ca să își revină. Apoi laudă-l frenetic și adu-l imediat în casă. Din acel moment, du-l la acel loc unde vrei să își facă nevoile și încurajează-l folosind ordinele: Haide! Grăbește-te! Odată ce începe să facă, nu îi mai spune nimic. După ce termină, laudă-l și recompensează-l imediat. Trebuie să începi să îi comunici că ceea ce a făcut este un comportament adecvat.

Fii consecvent și folosește același ordin numai pentru când vrei să își facă nevoile, deoarece cățelul trebuie să asocieze ordinul cu acea activitate. Acest lucru va fi de mare ajutor, mai ales când îl vei duce în vizite sau în călătorii.

Curăță rapid și în profunzime după orice accident fiziologic. Podelele de parchet și gresie trebuie șterse și curățate cu dezinfectant. Carpetele și covoarele trebuie spălate cu detergent de covoare. Acest pas este foarte important, deoarece câinele nu trebuie să mai poată să simtă mirosul urinei în acele locuri.

Mai întâi, lasă-l liber prin casă, dar cu supraveghetori, pe o perioadă mai lungă de timp, până când el îți va cere să iasă afară când are nevoi. Această strategie nu va dura mai multe de două săptămâni până se va obișnui. Odată ce câinele este dresat în această privință, el se va duce singur la ușă cerând să iasă să își facă nevoile.

Dar ține minte: dacă pleci de acasă și nu are cine să îl scoată afară, el va fi așa disperat încât va trebui să o facă în casă. Nu îl certa. Același lucru se aplică și dacă îl ignori dacă vrea afară. Nu este vina lui, ci doar vina ta.

Șeila Memetcea