Cum să profiți la maximum de Târgul Educației

Vineri, 4 mai 2012, studenții și profesorii Universității din București îi așteaptă pe toți cei care se pregătesc de admiterea la facultate la o nouă ediție a Târgului Educației. De 13 ani, comunitatea academică vine la Târgul Educației pentru a răspunde la întrebarea de ce să studiezi  la Universitatea din București. Se va da startul dialogului dintre foștii, actualii și viitorii studenți ai celei mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, clasificată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului ca prima universitate de cercetare avansată și educație.

Liceenii sunt așteptați la deschiderea oficială, începând cu ora 10.00, pentru a cunoaște conducerea Universității. Dacă vor fi însă la ore, Târgul îi așteaptă atât vineri cât și sâmbătă până la ora 18.00, în clădirea Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr.36-46, sector 5).

Pentru ca vizita lor la Târg să fie eficientă, le oferim câteva sfaturi:

Înainte de a participa la Târgul Educației, ar fi bine să viziteze facultățile, în cadrul Zilelor Porților Deschise (Biologie: 21-26 aprilie; Litere: 23-27 aprilie; Științe Politice, până pe 30 aprilie; Chimie: 2-3 mai; Drept: 2-3 mai; Filosofie: 3-4 mai). Vor vedea cum arată amfiteatrele, sălile de seminar și laboratoarele facultăților, vor cunoaște absolvenți de seamă și vor interacționa pentru prima dată cu viitorii lor profesori. Imediat după închiderea Târgului, sunt așteptați și la facultățile de Psihologie și Științele Educației și Limbi și Literaturi Străine (7-11 mai).


Cu o listă de întrebări la care încă nu au un răspuns și cu un rucsac pregătit pentru pliante, broșuri și insigne, vor începe să viziteze, rând pe rând, standurile facultăților. Chiar dacă sunt hotărâți ce facultate doresc să urmeze, ar fi util să primească informații complete de la toate cele 19 facultăți ale Universității din București. Doar așa vor ști că nu le-a scăpat din vedere vreo specializare și vreo oportunitate privind extinderea perioadei de studii cu programe de masterat și doctorat. În doar câteva ore, vor face un tur complet.


Dacă nu știu exact ce ar trebui să-i întrebe pe reprezentanții facultăților, le propunem câteva întrebări pe care să le ordoneze în funcție de prioritățile lor: cum e la cursuri, cum e la seminarii, care sunt exigențele profesorilor, cât de greu este să intri la o facultate, care sunt disciplinele de concurs pentru facultățile la care se susțin probe scrise, oportunități în carieră, cum obțin un loc de cazare, cum e viața în cămin, ce buget ar trebui să aibă un student pe lună, dacă se angajează vor putea să mai meargă și la seminarii, care sunt șansele să obțină o bursă, mobilități în străinătate etc.

Nu trebuie ratate conferințele, dezbaterile, sesiunile informative, precum și jocurile și concursurile special organizate, demonstrațiile sportive și micile momente artistice.


Vor fi prezente și edituri cu oferte variate.


Dacă există și participanți care încă nu sunt hotărâți sau nu știu ce domeniu de studiu li s-ar potrivi, Centrul de Informare, Orientare și Consiliere Profesională îi va ajuta la standul lor unde vor beneficia de consiliere gratuită și sfaturi utile.


Cei care n-au mai trecut până acum pragul Târgului Educației, trebuie să știe că holurile Facultății de Drept vor fi ticsite cu oameni mulți și entuziaști, baloane colorate, confetti și stegulețe, absolvenți bucuroși, profesori mândri, studenți costumați, toți înarmați cu bună-dispoziție. Anual, peste 20.000 de elevi curioși vin și profită la maximum de programul divers al zilelor Târgului Educației.