Cum să te schimbi cât mai repede şi cât mai bine?

Perioada Sărbătorilor se apropie cu repeziciune, asta însemnând, printre altele, o nouă serie de rezoluţii care implică schimbarea. Dar aşa cum se ştie, această schimbare este destul de greu de produs. Sunt mulţi care au încercat să descopere cum anume să se schimbe fără prea mult efort şi au descoperit câteva reguli care pot face tranziţia mai uşoară:

În primul rând, toate comportamentele sunt complexe. Din această cauză este important de ştiut că cea mai eficientă metodă de schimbare este cea produsă în diferite faze.

1. Înfrânge vechiul comportament

Separă-ţi vechiul comportament în câteva unităţi individuale. De exemplu, dacă vrei să ajungi devreme la muncă fă-ţi o listă cu câteva activităţi pe care le termini înainte de ora 9: mâncat, spălat pe dinţi, etc. În timp, o să-ţi formezi un reflex din această activitate şi deja totul o să decurgă mai uşor.

2. Modifica-ţi atitudinea faţă de schimbare

Un motiv pentru care rezistăm schimbării este frica de a încerca ceva nou. Pentru a amelioara această stare, cel mai bine este să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să încercăm să vedem care sunt consecinţele ambelor situaţii (şi dacă ne schimbăm şi dacă rămânem neschimbaţi). În urma analizei putem vedea cum anume e mai bine să fie.

3. Pregăteşte-ţi observatorii

Oamenii s-ar putea să fie reticenţi dacă ne schimbăm dintr-o dată, aşa că cel mai bine este să le facem cunoştiinţă cu noul comportament într-un stil mai lent, ca ei să se poată obişnui uşor.

4. Propune-ţi teluri realiste

Dacă îşi propui ţeluri care par imposibile, o să-ţi fie mai greu să te schimbi. Încearcă să-ţi propui câteva ţeluri mai uşoare, care să te conducă la cel important.

5. Schimbarea trebuie să fie una pozitivă

Bucură-te de faptul că vrei să te schimbi şi că reuşeşti să faci acest lucru. Dacă treci prin schimbare cu o atitudine negativă, este probabil că rezultatul să nu fie cel dorit.

6. Recompensează-te

De fiecare dată când ai reuşit să treci de un pas mai greu, premiază-te pentru a te putea motiva să mergi mai departe.

 7. Simplifică procesul

Pentru a face schimbarea cât mai bună, încearcă să o rezolvi pe etape. În acest fel totul o să fie mai uşor şi mai rapid de dus până la capăt.

8. Fii pregatit pentru probleme

În mod sigur o să întâmpini anumite probleme pe tot parcursul procesului, aşa că cel mai bine este să te pregăteşti pentru ele. De exemplu, dacă plănuieşti să te trezeşti mai devreme dar urăşti să-ţi sune alarma, roagă un prieten să te sune până îi răspunzi.

9. Cere părerea prietenilor

Câtedată nu îţi dai seama care este situaţia actualizată a progresului tău, aşa că cel mai bine este să întrebi anumiţi prieteni şi să vezi cât de mult i-a afectat şi/sau te-a afectat noua schimbare că să ştii cum trebuie procedat în continuare.

10. Schimbarea are nevoie de structură

Chiar dacă poate părea lipsit de spontaneitate, procesul de schimbare necesită structură. Desigur, acest lucru implică multă cercetare pentru a vedea care sunt strategiile care au efect pozitiv asupra ta. În momentul în care ţi-ai găsit o structură benefică, ai grijă să o respecţi cu sfinţenie şi să o repeţi de câte ori este nevoie.

11. Practica este mama învăţăturii

Cere ajutorul unui prieten ca să te ajute să respecţi noul stil de viaţă. Se ştie că schimbare este un proces care se implementează destul de greu, aşa că un prieten va fi o mână de ajutor bine venită.

  1.  Aigură-te că îţi pătrezi noul comportament

Noile comportamente pot fi fragile şi din această cauză pot dispărea foarte uşor. Ţine minte efortul pe care l-ai depus pentru a ajunge până în acest punct. Să nu uiţi nici motivele pentru care te-ai decis să te schimbi, precum şi ajutorul de care ai avut nevoie. În acest caz, este bine să ai în evidenţă şi succesele pe care le-ai dobândit din momentul deciziei până acum.

Saftiuc Anca

Sursa foto: herd.typepad.com