Cum știi că ai un copil supradotat?

Încă nu este prea târziu să ştii până unde se pot extinde capacitățile copilului tău, dacă acestea depășesc bariera normalității sau dacă sunt doar aptitudini desprinse dintr-un mod de viață diferit. Așadar, există diverse modalități accesibile care te pot ajuta să descoperi daca ai un copil supradotat.

Cu cât descoperi mai repede nevoile și talentele copilului tău, cu atât mai repede îi poți crea un mediu propice, necesar dezvoltării sale. Urmărește evoluția copilului tău zi de zi și observă dacă se adaptează mai greu schimbărilor, dacă atenția și interesul său sunt focusate spre lucruri neobișnuite, ori nu se regăsește în grupurile de copii aferente vârstei lui.

Majoritatea copiilor supradotați memorează și reproduc din memorie foarte ușor, știu mai multe lucruri legate de tot ceea ce-i înconjoară decât te-ai așteptat tu, nu au nevoie de ajutorul și îndrumarea ta la orice pas și le face plăcere să se avânte în conversații ce depășesc nivelul de cunoaștere al unui copil de aceeași vârstă.

La polul opus se află cei care posedă aceste abilități care-i fac supradotați, dar nu manifestă aceleași trăsături. Din contră, copilul poate să înceapă să vorbească mult mai târziu sau poate sa fie mult mai sensibil ori să pară că vorbește și gândește mult mai încet decât o fac ceilalți.

Este important sa faci diferența între aptitudini și disfuncții pentru că, pe de altă parte, ceea ce-ți diferențiază copilul de alții de vârsta lui, poate să fie un semn timpuriu pentru o boală sau o problemă emoțională.

Desigur, nu este îndeajuns ca numai tu să observi aceste schimbări pe care le traversează copilul tău. Este necesară intervenția unui specialist pentru că nu este un lucru ușor să descoperi dacă fiul/fiica ta este talentat/ă. Nu există niște semne standard, comune, pe care să le recunoști cu ușurință.

Testează-ți copilul prin intermediul unui test IQ sub supravegherea atentă a unui îndrumător, dar ai în vedere ca nu de rezultatul testului depinde condiția pe care o are sau nu copilul tău. Aceste teste nu sunt decât o mică piesă dintr-un puzzle care trebuie construit prin prisma instinctelor tale, dar și  a observațiilor făcute de profesorul copilului tău de exemplu, pentru că la școală își petrece jumătate din timpul lui liber.

Toți copiii, nu numai al tău, manifestă o dorință înnăscută spre cunoaștere, spre autocunoaștere, învățare și noi experiențe care să le capteze și să le solicite atenția și inteligența. Trebuie să înveți să faci diferența între abilitățile neobișnuite si cele obișnuite pe care le observi la copilul tău.

Desigur, ca orice părinte vei avea tendința să amplifici aceste abilități, să le împingi către extrem, din dorința de a-i atribui copilului tău niște caracteristici pe care încă nu a ajuns să le posede sau pe care nu le va putea atinge.

Fiecare copil este special în felul lui, dar unii excelează, iar dacă fiul/fiica ta se numără printre cei din urmă, trebuie să te îngrijești de educația lui și integrarea lui în societate. Este mult mai greu pentru un copil supradotat să se integreze în societate pentru că, cel mai adesea nu este înțeles, iar sistemul accentuează acest lucru neoferindu-i condițiile propice dezvoltării şi afirmării lui în societate.

Există școli cu programe speciale pentru copiii supradotați, care-i ajuta pe ei să se înțeleagă, și pe tine sa-ți susții copilul și să-i oferi condițiile necesare pentru dobândirea statutului la care aspiră. Adesea copiilor le sunt descoperite aceste abilități în timpul școlii pentru că atunci sunt determinați și motivați să se afirme, de concurența care există între colegi.

Nu ignora așadar semnele pe care ți le oferă copilul, pentru că te vor ajuta să înțelegi ce se întâmplă cu el, te vor ajuta să-i construiești copilului un mediu mai bun, demn de capacitățile pe care le posedă.

Oana Cezara Cone

Surse foto:

jhandersen.photoshelter.com