Chisturile ovariene apar frecvent la femeile aflate in perioada fertila, indiferent de varsta, studiile aratand ca majoritatea femeilor dezvolta un astfel de chist la un moment dat in viata. Chisturile ovariene sunt de cele mai multe ori inofensive, insa cresterea in dimensiune sau spargerea lor poate determina complicatii la nivelul sistemului reproducator. Cauza lor principala este ovulatia, astfel ca aparitia lor este mai ingrijoratoare daca apar la femeile care nu ovuleaza (fete aflate in perioada premenstruala sau femei la menopauza).
Chisturile ovariene sunt formatiuni cu lichid care se dezvolta la nivelul ovarelor. Un chist ovarian apare in perioada ovulatiei. In fiecare luna, la nivelul unuia dintre foliculi (formatiune cu lichid situata la nivelul ovarului) se formeaza un ovocit care este ulterior expulzat, prin ruperea folicului. Ovocitul se deplaseaza ulterior prin trompele uterine spre uter si, daca intalneste un spermatozoid si are loc fecundarea si se fixeaza pe peretii uterului. Daca foliculul nu se sparge sau daca acesta nu scade in dimensiune dupa expulzarea ovocitului, ci continua sa acumuleze lichid, acesta se transforma intr-un chist ovarian.
“Daca pacienta acuza dureri pelvine si abdominale anormale, in afara menstruatiei, este recomandat sa apeleze la un medic specialist ginecolog, acestea putand reprezenta simptome ale unui chist ovarian care a crescut in dimensiuni. De asemenea, daca apar manifestari precum greata, varsaturi, dureri pelvine majore si aparute spontan, ameteala sau chiar sangerari vaginale, pacienta trebuie sa contacteze urgent medicul, deoarece aceste simptome pot indica torsionarea, ruperea sau sangerarea unui chist ovarian”, detaliaza Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.
Tipuri de chisturi ovariene si cauzele aparitiei acestora
Cele mai frecvente tipuri de chisturi sunt chisturile functionale, care apar in timpul ciclului menstrual. Acestea pot fi de mai multe tipuri:
– chisturi functionale foliculare: sunt rezultatul unui folicul care nu se sparge pentru eliberarea ovocitului. Acest fapt se intampla atunci cand glanda pituitara nu secreta hormon luteinizant (LH), care are rolul de a stimula eliberarea ovocitului.
– chisturi functionale luteale: apar atunci cand foliculul continua sa creasca si sa acumuleze lichid dupa expulzarea ovocitului (dupa acest proces, foliculul poarta numele de corp galben sau corp luteal). O alta cauza poate fi tratamentul hormonal pentru infertilitate.
– chisturi functionale hemoragice: sunt chisturi in interiorul carora se deschide un vas de sange, continutul lor incluzand atat lichid, cat si sange.
Chisturile functionale foliculare si luteale dispar de la sine de cele mai multe ori si prezinta rar complicatii.
Chisturile ovariene se pot regasi, mai rar, sub forme mai complexe, asociate cu afectiuni feminine precum endometrioza sau chiar cancerul ovarian. In cazul endometrioziei, are loc dezvoltarea unor celule endometriale (tesut care apartine de uter) in ovare sau in pelvis si dezvoltarea unui chist ovarian care contine astfel de celule, care poarta numele de endometriom.
Unele chisturi ovariene, prcum chistul seros sau chistul mucinos, pot atinge dimensiuni de cativa zeci de centimetri si prezinta risc crescut de cancer.
O forma rara de chist ovarian care, odata depistat, trebuie extirpat chirurgical cat mai curand, desi este benign, este chistul ovarian dermoid. Acesta poate contine dinti, unghii, par sau oase si poate creste cu usurinta in dimensiuni si se poate maligniza.
Ce factori favorizeaza aparitia chisturilor ovariene
Femeile care au avut in trecut chisturi ovariene sunt mai predispuse la dezvoltarea de noi chisturi. De asemenea, stimularea hormonala in exces poate favoriza aparitia acestora. In aceste situatii sunt incluse administrarea de medicamente pentru stimularea ovariana (pentru tratamentul infertilitatii) si implanturile anticonceptionale.
De asemenea, studiile au aratat ca legarea trompelor uterine creste riscul aparitiei chisturilor la nivel ovarian.
Semnale de alarma pentru un chist ovarian
Chisturile ovariene sunt in general asimptomatice, fiind de cele mai multe ori imposibil sa-ti dai seama ca ai un chist fara consultul unui medic de specialitate.
Daca un chist incepe insa sa creasca sau daca este asociat cu diverse afectiuni ale sistemului reproducator, pot aparea dureri si tulburari ale ciclului menstrual. Din cauza consistentei si marimii crescute, un chist poate pune presiune pe ovare sau pe vezica urinara, determinand discomfort abdominal, urinari frecvente, dureri in timpul contactului sexual sau tulburari menstruale.