De ce ar trebui sa consumi si legume la masa de Craciun ?

Spiritul sarbatorilor, mireasma cozonacilor calzi si a bucatelor pregatite de familie nu ne lasa indiferenti, iar masa de Craciun poate deveni un adevarat festin culinar, dar si un chin pentru organismul nostru in momentul in care de pe masa ne lipsesc legumele.

Asadar, daca tu esti cea care se ocupa de pregatirea mesei de Craciun lucrurile devin foarte simple deoarece asul se afla in maneca ta si poti face combinatii minunate cu legume. Daca insa de gatit se ocupa familia, atunci ai putea sa le explici de ce ar fi bine sa includa si legumele in preparetele pe care le pregatesc.

Iata de ce sunt bune legumele:

1.      Iti mentin silueta in forma!

Legumele au un índice glicemic scazut ceea ce inseamna ca dupa ce le consumi, nivelul de glucoza din sange creste lent datorita continutului lor de fibre. De acest lucru ar trebui sa tii cont mai ales daca tu sau un alt membru al familei suferiti de diabet.

Mai mult decat atat, legumele sunt sarace in grasimi, au un continut mediu de zaharuri si carbohidrati, continut mediu de proteine, dar si un continut ridicat de vitamine si minerale, printre care fierul, fosforul, sodiul si potasiul.

2.      Usureaza tranzitul intestinal!

Datorita continutului ridicat de fibre vegetale atat solubile, cat si insolubile, adaugand legume pe langa prepáratele din carne la masa de Craciun, acestea te vor ajuta sa previi si sa combati constipatia.

De asemenea, legumele vor avea grija sa-ti reduca colesterolul din sange si sa-ti pastreze glicemia la un nivel optim.

3.      Reduc riscul de cáncer!

Conform unor studii realizate de Fundatia Mondiala de Investigare a Cancerului, exista cercetari care demonstreaza ca aliméntele bogate in fibre, precum legumele, reduc riscul cancerului esofagian,colorectal si in mod special al cancerului la stomac.

De asemenea, un studiu realizat in revista “Nutritie si Cancer” din Spania ne arata ca daca se consuma legume de cel putin trei ori pe saptamana, riscul de a avea polipi intestinali se reduce cu 33% , iar sansele aparitiei cancerului la colon scad si ele.

Tinand cont de aceste informatii si consumand echilibrat din bunatatile preparate pentru masa de Craciun, ai tóate sansele sa-ti pastrezi atat silueta, cat si sanatatea intr-o stare formidabila!