A fost descoperit într-un studiu efectuat în Marea Britanie pe băutorii de bere că accelerarea semnificativă cu care putem bea băuturile alcoolice poate fi cauzată de forma paharului. Angela Attwood, psiholog la Universitatea Bristol explică îngrijorarea cercetătorilor prin faptul că în Marea Britanie consumul exagerat de băuturi alcoolice este o problemă în creştere, mai ales în rândul tinerilor.
Consumul excesiv de alcool reprezintă, pe lângă o problemă de sănătate publică, cauza unei activităţi infracţionale exagerate, pentru care oamenii refuză de cele mai multe ori să mai meargă noaptea în centrele oraşelor. Intrucât Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că alcoolul provoacă 2.5 milioane de decese anual, profesorul Attwood şi-a propus să tempereze consumul de alcool cu ajutorul educaţiei.
Un motiv pe care psihologul l-a banuit că ar cauza consumul excesiv de alcool este chiar forma paharului, care poate influenţa percepţia oamenilor asupra cantităţii de alcool consumat. “Oamenii nu-şi dau seama cât de mult şi cât de repede beau” a enunţat psihologul.
Pentru a susţine ipoteza înaintată mai sus, a fost efectuat un experiment cu ajutorul unei echipe de 160 de voluntari care au fost împârţiţi în 8 grupuri şi cărora li s-a cerut să bea aceeaşi cantitate de alcool din pahare drepte sau curbate. A fost demonstrat că subiecţii care au băut din pahare curbate, au reuşit să bea cantitatea de alcool într-un timp mai scurt. În urma studiului a fost demonstrat de asemenea că băutorii de bere esstimează viteza cu care beau în funcţie de viteza cu care ajung la jumătatea paharului, iar acest lucru este mai dificil la paharele curbate şi astfel băutorii ajung să bea mai repede decât şi-ar fi dorit.
Psihologul Angela Attwood a concluzionat: „Nu putem să le spunem oamenilor să nu bea, însă le putem oferi ceva mai mult control”
Anca Antofie