De ce este importantă inteligența emoțională ?

Ani la rând s-a vorbit despre IQ – coeficientul de inteligență, multe companii utilizând  teste pentru a descoperi gradul de inteligență al persoanelor pe care le chemau la interviuri. Totuși, în 1995, Daniel Goleman publica o carte – “Inteligența emoțională” prin care explica importanța inteligenței emoționale ( EQ ) și astfel conceptul începe să se răspândească și să devină tot mai cunoscut printre oameni.

Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a ne înțelege emoțiile și de a le gestiona astfel încât să ne putem ghida comportamentul și procesele noastre de gândire, pentru a produce rezultate mai bune. În cartea sa “Inteligența emoțională”, Daniel Goleman susține ca EQ-ul se formează prin atingerea  următoarelor cinci nivele: cunoașterea emoțiilor și a propriilor sentimente, managerierea lor, recunoașterea lor, crearea propriei motivații și gestionarea relațiilor.

Iată de ce este atât de importantă inteligența emoțională:

1. Ne oferă încredere și siguranță

Să știm și să putem să ne controlăm emoțiile înseamnă foarte mult pentru propria noastră bunăstare și liniște. În acest sens, inteligența emoțională este cea care ne va permite în mod real să trăim o viață echilibrată din punct de vedere emoțional și să depășim unele bariere care poate până acum au stat în calea dezvoltării noastre atât pe plan professional, cât și personal.

2. Ne crește motivația la locul de muncă și comunicăm mai bine cu colegii

Fie că ne place, fie că nu, întotdeauna vom avea parte de suișuri și coborâșuri în activitatea noastră profesională. Important este să găsim un punct de echilibru, acel punct unde ar trebui mereu să se afle o persoană fericită și motivată să se dezvolte profesional, dar și social.

3. Ne crește eficiența și eficacitatea la job

Putem fi cei mai buni chirurgi, arhitecti, avocați, manageri, dar dacă nu dobândim și inteligență emoțională, atunci mereu vom avea parte de o instabilitate care uneori ne va îndrepta către succes, iar alteori către eșec și care va avea un impact destul de puternic asupra noastră.

4. Ni se imbunătățesc relațiile personale

Nu puține sunt exemplele de persoane care sunt geniale în afaceri și în carierele lor și care cu toate acestea, la nivel familial sau de cuplu, sunt totalmente instabile din cauza faptului că nu își pot controla impulsivitatea, asta pentru că persoanei respective îi lipsește conceptul de inteligență emoțională.

Acest lucru se traduce prin a înțelege ce simt ceilalți, prin a  începe să avem mai multă grijă cu lucrurile pe care le spunem și cu reacțiile pe care le avem. Este ca o revoluție mintală, având în vedere că astfel ne obijnuim să ne gestionăm fiecare gând pentru a face ceea ce e corect și nu doar pentru  beneficiul nostru, ci și pentru binele celorlalți.

Să capeți empatie este primul pas pentru a dezvolta această inteligență emoțională. EQ-ul este mult mai important în viață, decât orice funcție și oricât de mult succes ai avea, gestionarea emoțiilor oferind o adevărată stabilitate oricarei persoane.

Dar bineînțeles, să înveți să câștigi inteligența emoțională este un proces care îți ia timp, este un drum sinuos, cu suișuri și coborâșuri și care totuși, merită tot efortul deoarece controlarea emoțiilor înseamnă să găsim cheia fericirii. Și să nu uităm că un anumit control implică perseverența în a ne induce o gândire pozitivă.