Cărţile pentru dezvoltare personală pot fi foarte utile în materie de organizare a scopurilor şi pentru a face ceva spre a le atinge. În general, oamenii spun că nu au timp să citească şi preferă articole de pe diverse site-uri de dezvoltare personală. Spre deosebire de acestea, o carte are o profunzime mult mai mare, temele principale fiind dezbătute amănunțit, pe parcursul a sute de pagini.
Cuvintele hrănesc mintea şi au capacitatea de a ne schimba viaţa. În general, acest tip de carte te face să îţi redefineşti limitele, să îţi lărgeşti orizonturile şi să îşi stabileşti nişte scopuri precise, măsurabile. Vei observa că pe parcurs ce vei obţine lucrurile pe care ţi le propui, vei căpăta încredere de sine şi îţi vei stabili “target-uri” din ce în ce mai dificile, satisfacţia fiind din ce în ce mai mare.
După depăşirea unui obstacol eşti capabil să îţi înţelegi cu adevărat limitele. Cărţile despre dezvoltarea personală acordă sfaturi utile atât pentru relaţiile interpersonale cât şi pentru dezvoltarea la locul de muncă.
Experimentele lui Alain Lieury
Profesorul Universitar Alain Lieury a scris numeroase cărţi despre memorie şi psihologie cognitivă. Fascinat de memorie, profesorul şi-a dedicat 40 de ani din viaţă studiilor din acest domeniu. Cartea sa, Experimente de psihologie pentru dezvoltarea personală cuprinde 100 de experimente şi teorii extraordinare despre inconştientul uman.
Aceasta prezintă descoperirile cele mai surprinzătoare din psihologia cognitivă, ce ne permit să înţelegem modul în care funcţionează percepţia, memoria, inteligenţa sau limbajul.
Acest volum ne ajută să ne dezvoltăm aptitudinile şi să ne îmbunătăţim performanţele la locul de muncă sau în viaţa de zi cu zi. Profesorul Lieury vorbeşte despre memorie, despre inconştient, motivaţie, temeri şi emoţii.
“Cunoaşte-te pe tine însuţi”
Cele mai bune metode de a-ţi canaliza energia şi atenţia către modul în care îți poți îmbunătăţi stilul de viaţă, atât pe plan personal cât și profesional, sunt cele de a înţelege procesele dezvoltate de creier şi de a ajunge să le controlezi, nu în mod complet evident, dar până la stadiu în care eşti stăpân pe tine şi îți poţi controla pornirile interioare, te poţi concentra pe lucrurile importante, îţi poţi organiza în mod eficient timpul şi îmbunătăţii procesele de comunicare cu cei din jurul tău, indiferent de statutul social.
Toate aceste mici eforturi te vor ajuta să capeţi încredere şi să ai o perspectivă pozitivă asupra viitorului.
Experimentele descrise de Lieury, descifrează mici secrete ale modului de funcţionare a creierului și se pune problema lucrurilor pe care le învăţăm în mod automat, cum ar fi mersul pe bicicletă.
Această memorie este una foarte puternică, fiind un rezultat al repetării acestei activităţi. Asta explică motivele pentru care avem un lapsus; oamenii deţin memorie lexicală, atunci când ştiu cum se scrie un cuvânt, dar nu cunosc sensul acestuia şi memorie semantică, care presupune cunoaşterea sensului.
Cartea oferă o paletă largă de explicaţii la detalii pe care nu le înţelegem despre noi. Inscripţia de pe templul din Delphi, “Cunoaşte-te pe tine însuţi”, este probabil unul dintre cele mai bune sfaturi, deoarece cuprinde esenţa ideii de dezvoltare personală.
Cristina Mîrzoi
Sursa foto: fotolia.com