De ce sunt galbenelele atât de populare în cosmetică

Gălbenelele (calendula officinalis) au fost folosite iniţial ca flori ornamentale, mai târziu descoperindu-se şi beneficiile terapeutice ale acestor plante.  Deşi nu se cunosc cu exactitate originile sale, anticii greci şi romani o foloseau ca leac împotriva afecţiunilor pielii. Numele acestei plante vine din latinescul kalendae, care înseamnă prima zi a lunii. Florile gălbenelelor apar în general la începutul lunilor calde.

Acestea erau folosite nu numai pentru a trata afecţiuni fizice, ci şi pentru diverse incantanţii ale vrăjitorilor antici, sau ca ingredient în diverse preparate culinare (supe, orez, salate).

galbenele

Gălbenelele sunt plante nepretenţioase, pot fi cultivate în orice tip de sol, important este să aibă în permanenţă soare. Se înmulţesc foarte repede şi cresc pe durata anotimpurilor calde. Există cazuri în care acestea apar şi în locuri sălbatice.

Gălbenelele sunt folosite în cosmetică sub numeroase forme, fiind considerate un ingredient-minune: cremă pentru piele, şampon sau mască de păr, ulei, infuzii, săpun, loţiuni tonice, vopsea de păr sau ca ingredient pentru diverse parfumuri.

Cele mai importante proprieţi ale gălbenelelor sunt cele antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene şi antifungice. Extractul de gălbenele cicatrizează rănile şi stimulează circulaţia periferică. Orice problemă a pielii se poate trata cu uşurinţă cu ajutorul măştilor sau infuziilor de gălbenele, chiar şi alergiile. Extractul de gălbenele este benefic oricărui tip de piele fiind recomandat chiar şi în cazul bebeluşilor.

Gălbenelele sunt prezente în diverse tratamente de îngrijire a pielii sensibile şi a părului. Dacă ai o piele deshidratată şi sensibilă, extractul de gălbenele poate face minuni. Pentru un ten matur, gălbenelele sunt soluţia ideală, prevenind apariţia ridurilor. Efectele benefice asupra părului erau cunoscutute din vremuri îndepărtate, extractul de gălbenele fiind folosit de femeile vikinge pentru a-şi îngriji podoaba capilară, dar şi pentru a-şi decolora părul.

 Cristina Mîrzoi

sursa foto: http://www.healthline.com