Debut al Targului National al Unitatilor Protejate, editia a III-a

Maine 5 octombrie 2012,ora 11.00, la Teatrul National Tg Mures va avea loc deschiderea oficiala a Targului National al Unitatilor Protejate, editia a III-a, un eveniment la care expun la standuri cu vanzare 40 de structuri de economie sociala. Targul se incheie in data de 7 octombrie 2012.

De asemenea, tot maine 5 octombrie 2012, la ora 12 se va deschide la Hotel Plaza Tg Mures si Conferinta Nationala „Politici si tendinte in economia sociala”, in fapt un dialog extrem de interesant intre specialisti, autoritati si politicieni, cu privire la oportunitatea, utilitatea si evolutia economiei sociale in Romania. Pe parcusul conferintei va fi investigata proiectia atribuita economiei sociale si necesitatile de suport identificate de participanti, iar la finalul conferintei va fi redactata o rezolutie in acest sens, ce va fi facuta publica.

„Ca si in editiile anterioare, prin organizarea Targului National al Unitatilor Protejate si a Conferintei Nationale „Politici si tendinte in economia sociala” urmarim crearea unei legaturi intre unitatile protejate din Romania, piata larga de consum si mediul business, astfel incat sa putem oferi imaginea completa a construirii relatiei cu clientul de toate tipurile si sa valorificam potentialul angajatilor nostri. In plus, in intreg evenimentul la care participa peste 250 de persoane, vrem sa aratam ca produsele si serviciile din economie sociala pot avea un loc pe piata si aceste structuri sunt alternativa viabila pentru incluziunea persoanele din grup vulnerabil”– a declarat dna Angela Achitei, presedinte ADV Romania.

Practic, structurile de economie sociala vor prezenta produsele si serviciile – decoratiuni, confectii, obiecte de utilitate casnica, obiecte handmade si obiecte unicat – la standuri cu vanzare, intrarea fiind libera, iar publicul va putea aprecia gama larga abordata de aceste entitati economice, in care forta de munca utilizata este din randul grupurilor vulnerabile.

 

Vizitatorii vor avea ocazia de a vedea si cum se executa obiectele expuse la targ, deoarece pe parcursul zilelor de vineri si sambata vor fi organizate ateliere demonstrative in care tinerii vor fi indrumati pentru a confectiona chiar ei, diverse produse.

 

Targul National al Unitatilor Protejate este organizat, in parteneriat cu DGPPH – MMFPS, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi, Cooperativa Sociala Il Poliedro Italia, Institutul pentru Politici Publice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si NESsT Romania.

Evenimentul face parte dintr-un amplu proces de dezvoltare a sectorului economiei sociale in Romania, demarat de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania si partenerii sai din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.

In acelasi scop, ADV Romania a dezvoltat prin Centrul National de Economie Socala mai multe instrumente utile in domeniu –Targul National al Unitatilor Protejate (2 editii realizate pana in prezent, cu participarea a peste 400 de persoane, cursuri de formare pentru 77 de persoane, vizite de studiu la propriile structuri de economie sociala – peste 250 de persoane, Catalogul Unitatilor Protejate, editia 1, distribuit la peste 1000 de mari companii din Romania, Manualul de bune practici in domeniu, site-urile www.jobdirect.ro – primul site resursa cu locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati, www.unitatiprotejate.ro – pentru prezentare si licitatii on-line de produse si serviciii de la unitati protejate din tara, www.ropes.ro – centru de resurse on-line in domeniul economiei sociale.

De asemenea, in cadrul ADV Romania functioneaza sub brand-ul Util Deco – 3 unitati protejate autorizate in Iasi, Constanta si Tg. Mures – structuri de economie sociala in care au fost create pana in prezent 92 de locuri de munca, din care 34 de salariati sunt tineri cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA. La Tg. Mures, in cadrul unitatii protejate functioneaza 3 ateliere protejate – legatorie manuala, calculatoare si confectionare lumanari decorative. Produsele si serviciile furnizate pot fi vizualizate pe magazinul on-line al fundatiei www.utildeco.ro