“Diabezitatea”, cea mai recenta provocare medicala

Medicii specialisti de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, sunt de parere ca in prezent asistam la progresia alarmanta a doua boli aflate intr-o puternica relatie de interdependenta: a diabetului de tip II si a obezitatii. Atunci cand aceste afectiuni sunt corelate, apare ceea ce numim diabezitate, boala a carei simptome variaza de la pofta de zahar (mai ales dupa mese), oboseala mai ales dupa mese, urinarea frecventa, sete si cresterea apetitului alimentar, dificultatea de a pierde in greutate, incetinirea golirii stomacului la disfunctii sexuale, probleme vizuale, furnicaturi si amorteala la nivelul extremitatilor.

Untitled

Aparitia diabetului

Cunoscuta si ca diabet non-insulino dependent sau diabetul adultului, diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul produce prea putina insulina sau nu o poate folosi corespunzator. In oricare din aceste cazuri, glucoza va ramane in sange si va fi eliminata prin urinare, in loc sa fie folosita de celule. Aproximativ 90% dintre cazurile de diabet sunt de tip 2, iar restul sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 1 si de diabetul gestational.Untitled

 „Diabetul de tipul II a fost considerat mult timp o boala fara leac, principala cauza a acestuia fiind lipsa de raspuns a celulelor organismului la actiunea Insulinei, care este secretata in cantitati foarte mari si in timp epuizeza celulele Beta ale pancreasului. Oricine poate dezvolta aceasta afectiune, insa exista  o serie de factori de risc: varsta (diabetul de tip 2 apare mai ales dupa 40 de ani), sedentarismul si stresul, astfel incat principala arma pentru prevenire este tocmai modificarea stilului de viata, trecerea la un regim echilibrat si practicarea in mod regulat a unei activitati fizice. Numarul cazurilor de diabet a crescut considerabil in ultimii ani, in paralel cu incidenta cazurilor de obezitate. Atunci cand aceasta afectiune este corelata cu cresterea excesiva in greutate, apare ceea ce numim diabezitate, spune domnul doctor Serban Vasile, medic primar chirurg in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Relatia dintre diabet si obezitate 

Specialistii au observat ca aproximativ 80% dintre diabeticii tip II au un indice de masa corporala (IMC sau BMI egal cu greutatea/inaltime2) de peste 30, ceea ce-i incadreaza in categoria “obezitate”. Astfel a fost lansat termenul „diabezitate”, pentru a accentua legatura dintre cele doua boli.

La momentul actual, 10% din populatia globului sufera de Diabet, se estimeaza ca 324 milioane de cazuri se vor inregistra in anul 2024, iar 60% dintre diabeticii de tip II sunt instabili metabolic (deci au o medicatie ineficienta), predispunand la complicatii cronice: oculare, renale, cardiovasculare etc..

Tratarea diabezitatii la Spitalul Sf. Constantin

Obezitatea a fost declarata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) drept o “boala incurabila”, ceea ce a deschis poarta tratamentului chirurgical in aceste cazuri, si implicit in cazurile asociate cu diabet. S-a observat, prin urmare, cresterea numarului de pacienti diabetic operati pentru obezitate morbida (in care se rezeca o parte din stomac), 85% dintre obezii diabetic operati prezentand o remisie a bolii (oprirea tratamentului cu antidiabetice orale sau cu insulina), iar 99% dintre pacientii cu pre-diabet trecand la un profil glicemic normal.

 „De altfel, chirurgia bariatrica (chirurgia obezitatii), face o exceptie pentru pacientii cu diabet tip II, de la un Indice de Masa Corporala de peste 30 (fata de 35 la non-diabetici) diabeticii avand o indicatie chirurgicala, datorita rezultatelor remarcabile ale chirurgiei obezitatii in cresterea sperantei de viata a acestor pacienti. Suntem convinsi ca in viitor sistemul de asigurari va stimula chirurgia obezitatii la diabetici, datorita economiei de resurse pe termen lung pe care « vindecarea » de diabet o poate face in bugetele sanatatii”, a completat domnul doctor Serban Vasile.

UntitledIn cadrul Spitalul Sf. Constantin din Brasov functioneaza inca din iunie 2011 cel mai tanar si mai dinamic proiect de chirurgia obezitatii din Romania, fiind operati cu succes un numar de peste 80 de pacienti cu varste intre 15 si 67 de ani si cu greutati cuprinse intre 90 si 210 kg, pacientii cu IMC cuprins intre 35 si 40 avand interventii prin ombilic, fara cicatrice, in premiera pentru Romania. Rata de raspuns a diabetului de tip II la cei patru pacienti diabetici operati a fost de 100%.

De asemenea, la Spitalul Sf. Constantin din Brasov functioneaza unicul “Club Bariatric” gratuit din tara, locul in care echipa multidisciplinara a Spitalului Sf. Constantin (chirurgie, anestezie, nutritie, diabetologie) se intalneste cu pacientii operati de obezitate, dar si cu pacientii neoperati dornici de a se informa cu privire la “chirurgia care schimba destine (doar in bine)”.

Primul Gastric Sleeve din Brasov, Iunie 2011

Contact Spitalul Sf. Constantin

Adresa: Str. Iuliu Maniu, Nr. 49, Brasov

Tel. + 40 0268 300 300

Website: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate

Facebook: https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov