Dietele restrictive nu ne prelungesc viata

Obişnuiţi să calculaţi caloriile pe care le consumaţi la fiecare masă? Din păcate a fost demonstrat că acest lucru nu ajută la prelungirea vieţii.  Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Studierea Îmbătrânirii (NIA), din Maryland au descoperit că restricţia calorică nu ajută la prelungirea vieţii primatelor, prin întarzierea procesului de îmbatrânire, ci din contra… factorii genetici şi compoziţia dietei zilnice sunt elementele care au un impact mai mare asupra longevităţii.

Cu toţii ştiam până acum ca o dietă restrictivă caloric ajută la întârzierea îmbătrânirii. Mai multe studii de până acum, realizate pe viermi cilindrici şi şobolani, au demonstrat chiar că acest lucru ajută la prelungirea vieţii. În prezent, alte studii moleculare au avut ca rezultat faptul că restricţia calorică sau utilizarea unor compuşi care minimizează acest proces pot declanşa  o mulţime de schimbări la nivelul expresiei unor gene, fenomen ce ar duce la o îmbătrânire mai lentă.

Rezultatele din 2009 ale unui studiu început în 1989 la Wisconsin National Primate Research Center (WNPRC) a concluzionat că restricţia calorică a extins durata de viaţă a maimuţelor rhesus, comparativ cu primatele din grupul de control care aveau o dietă nesănătoasă. Astfel, 13% dintre maimuţele care au ţinut dietă cu număr redus de calorii au murit din cauza bolilor legate de vârstă, faţă de cele 37% din grupul de control. Astfel s-a demonstrat că prin reducerea caloriilor maimuţele au devenit mai sănătoase datorită faptului că au mâncat mai puţină mâncare nesănătoasă. De altfel, se consideră că rezultatele studiului se datorează şi faptului că grupul de control mânca cantităţi mai mari de hrană nesănătoasă, faţă de grupul experimental care primea porţii mici de hrană săracă în calorii.

La primate am înteles cum stă treaba, dar acum se pune întrabarea dacă şi la oameni lucrurile se petrec asemănător. În ceea ce priveşte întârzierea procesului de îmbătrânire în rândul oamenilor, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că aceasta are legătură cu  restricţia calorică. Deşi s-au întâlnit mai multe cazuri de persoane cu greutate medie care au avut o viaţă mai lungă, cerceătorii tind să creadă că longevitatea are legătură mai degrabă cu factorii genetici.

Anca Antofie

Sursă foto:

http://www.tumblr.com/tagged/equivoque?before=1308257644

http://www.seniorcarecharlotte.net/blog/?p=335